Vitale Vakantieparken

Voor de gemeente Ermelo zijn toerisme en recreatie belangrijk. Ermelo heeft daarin ook heel wat te bieden. Het ligt prachtig aan de rand van de Veluwe, niet ver van het Veluwemeer. Bossen, heide, water en platteland wisselen elkaar af.
Met bijna 100 vakantieparken heeft Ermelo de meeste verblijfsplaatsen in de Noord-Veluwe. Duidelijk dus dat deze sector heel belangrijk is voor de welvaart en welzijn van de gemeente. Het is alleen ook een sector die onder druk staat. Daar gaan we, samen met recreatieondernemers en eigenaren van vakantiewoningen, mee aan de slag.

  • 150 hectare
  • 77 terreinen met chalets
  • 16 terreinen met combinaties
  • 6 campings

Sterker maken van verblijfsrecreatie

Ermelo wil de verblijfsrecreatie sterker maken. Dus de vakantieparken met bungalows, chalets, stacaravans en/of kampeerplaatsen. Dit is nodig omdat deze sector onder druk staat. De vakantieparken zijn heel verschillend. En het aanbod sluit niet meer goed aan bij de vraag van de klant. Samen zoeken gemeente en recreatieondernemers naar de mogelijkheden om de verblijfsrecreatie sterker te maken.

Toekomstperspectief

Ermelo heeft een aantal hele goede recreatieondernemingen. Deze zijn belangrijk voor de toekomst van de verblijfsrecreatie in de gemeente en in de regio. Deze bedrijven krijgen meer ruimte voor hun ontwikkeling. Van de bedrijven waar nu geen recreatie plaatsvindt kijken we of deze zo kunnen veranderen dat ze toch weer een recreatieve functie krijgen. Van parken die geen recreatieve functie meer hebben, en ook ook geen mogelijkheid meer hebben, kijken we naar andere functies.

We willen dat over tien jaar de vakantieparken een grotere bijdrage leveren aan de lokale economie. En aan de kwaliteit van Ermelo als recreatiegemeente. De aandacht in het project Vitale Vakantieparken blijft liggen op de kansen die de recreatieve sector biedt.

Uitvoering in drie delen van Ermelo

De vakantieparken liggen vooral in groepen in drie delen van Ermelo. Dit zijn Strokel en Tonsel, Drieërweg en kern Horst. Daarnaast liggen er in het buitengebied ook nog vakantieparken. Hier is maatwerk per vakantiepark nodig. Voor de drie gebieden is nu een toekomstvisie beschreven. De gemeenteraad stelde deze begin 2016 vast. Door de uitvoering van de visie samen met de ondernemers op te pakken krijgen de drie gebieden ruimte voor groei of verandering.

Terug naar het overzicht Ermelo in ontwikkeling