Achternaam kind kiezen
- Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw 1e kind krijgt: die van de moeder of van de andere ouder. Vanaf 1 januari 2024 is het ook mogelijk beide achternamen te kiezen.
- U legt de keuze voor de naam bij voorkeur vast vóór de geboorte. Het kan ook bij de aangifte van geboorte.
- Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw 1e kind.
- De ouders regelen samen de naamskeuze persoonlijk aan de balie van het Huis van Ermelo. Maak hiervoor een afspraak.
Nodig bij uw aanvraag
Beide ouders nemen een geldig identiteitsbewijs mee.
Wat u moet weten
Welke achternaam krijgt uw kind
Als u geen keuze maakt, krijgt uw kind automatisch een achternaam. Welke naam dit is hangt af van uw gezinssituatie. U leest hier meer over op de website van de Rijksoverheid(Verwijst naar een externe website).
Dubbele achternaam kind
Vanaf 1 januari 2024 kunt u ook voor een dubbele achternaam kiezen voor uw kind. U kunt van deze nieuwe mogelijkheid gebruik maken als uw eerste kind wordt geboren op of na 1 januari 2024. De gekozen achternaam geldt vervolgens voor al uw volgende kinderen.
Voorwaarde is wel dat uw kind vanaf de geboorte of erkenning de Nederlandse nationaliteit heeft. U kunt dan kiezen voor de achternaam van de moeder of die van de andere ouder of voor een combinatie van deze 2 achternamen.
Overgangsregeling op of na 1 januari 2016
Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016? Dan kunt u vanaf 1 januari 2024 alsnog een dubbele achternaam kiezen. Aanvragen kan tot 1 januari 2025. U kiest samen welke namen u doorgeeft en in welke volgorde. De gekozen naam geldt voor alle kinderen van diezelfde ouders.
Wilt u uw kind(eren) een dubbele achternaam geven? Neem dan contact op met ons telefonisch informatie punt, telefoonnummer 0341 56 73 21(Verwijst naar een telefoonnummer).
Kosten
Wilt u gebruik maken van de overgangsregeling? Voor het eerste kind kost dit 75 euro. Voor elk volgend kind kost dit 50 euro.