Regionaal Programma Werklocaties (RPW)

Gemeenten werken samen aan ruimte voor ondernemers van de toekomst

Ermelo, Harderwijk, Putten en Zeewolde hebben samen plannen gemaakt om bedrijven in de regio ook in de toekomst voldoende ruimte te bieden. Dit staat in het nieuwe Regionaal Programma Werklocaties (RPW). Het programma helpt gemeenten slimme keuzes te maken over waar bedrijven kunnen komen of doorgroeien, met aandacht voor duurzaamheid, bereikbaarheid en de omgeving.

Wat betekent dit voor Ermelo?

Voor Ermelo is het RPW een belangrijke stap. Het programma helpt om goede keuzes te maken over waar bedrijven kunnen groeien of zich vestigen. Zo zorgen we voor meer werkgelegenheid dichtbij huis én houden we rekening met het landschap, de natuur en de verkeersdrukte.

Een belangrijk onderdeel is dat we niet alleen kijken naar nieuwe locaties, maar ook naar hoe we bestaande bedrijventerreinen beter kunnen gebruiken. Soms kan het helpen om bedrijven te verplaatsen naar een geschiktere plek. Dat geeft ruimte voor bijvoorbeeld woningbouw of minder vrachtverkeer in woonwijken.

Er is ook ruimte om toekomstige plannen te onderzoeken, zoals een mogelijke ontwikkeling bij de A28. Dit is nog geen besluit, maar het begin van een zorgvuldig onderzoek. Daarbij kijken we goed naar wat dit betekent voor de omgeving, bereikbaarheid en kwaliteit van de ruimte.

Waarom is dit belangrijk?

Met het RPW leggen de vier gemeenten samen met de provincie Gelderland de basis voor:

  • Voldoende en passende ruimte voor bedrijven
  • Slimme en duurzame inrichting van bedrijventerreinen
  • Een sterke regionale economie
  • Meer samenwerking tussen gemeenten
  • Een goede balans tussen bedrijvigheid en leefomgeving

Wethouder Arap-John Tigchelaar zegt hierover:

“We kijken met dit programma vooruit. We willen ondernemers de ruimte geven, maar wel op een manier die past bij onze leefomgeving. Daarom nemen we pas stappen als we goed weten wat de gevolgen zijn voor bewoners en natuur.”

Hoe nu verder?

De gemeenteraad van Ermelo bespreekt het RPW binnenkort. Daarna gaat het programma naar de provincie Gelderland, die er in juni een besluit over neemt.

Veelgestelde vragen

Het RPW (Regionaal Programma Werklocaties) is een plan waarin de gemeenten Ermelo, Harderwijk, Putten en Zeewolde samen afspraken maken over hoe ze in de toekomst ruimte bieden aan bedrijven. Het gaat niet alleen om hoeveel ruimte er nodig is, maar ook hoe we die ruimte inrichten: duurzaam, bereikbaar, toekomstbestendig en passend bij de omgeving.

Dit plan is opgesteld in opdracht van de provincie Gelderland, die van alle regio’s vraagt om elke vier jaar zo’n programma te maken (volgens de Omgevingsverordening).

De provincie wil dat regio’s op een doordachte manier omgaan met de ruimte voor werk en economie. Daarom hebben de EHPZ-gemeenten (Ermelo, Harderwijk, Putten en Zeewolde) samen vooruitgekeken:

  • Welke economische ontwikkelingen zien we aankomen?
  • Wat hebben onze ondernemers nodig?
  • En hoe zorgen we dat dit past bij ons landschap, onze bereikbaarheid én bij duurzaamheidsdoelen?

Door die vragen samen te beantwoorden, ontstaat een gedeelde visie die richting geeft en voorkomt dat gemeenten langs elkaar heen plannen maken. Bovendien stelt de provincie dit RPW verplicht als basis voor toekomstige ruimtelijke beslissingen. 

Nee, dat staat nog niet vast. In het RPW is het Bedrijventerrein-A28 opgenomen als mogelijke locatie voor toekomstige economische ontwikkeling. Dit staat op ‘oranje’: dat betekent dat er eerst nog veel onderzoek en besluitvorming nodig is. Pas als aan allerlei voorwaarden is voldaan – denk aan landschappelijke inpassing, mobiliteit, duurzaamheid en draagvlak – kan een definitief besluit worden genomen.

De locatie A28 staat wel genoemd in het RPW omdat de gemeente deze ambitie heeft opgenomen in het coalitieakkoord en omgevingsvisie. Door deze ambitie alvast mee te nemen, kunnen we onderzoeken of het haalbaar en wenselijk is. Maar: het RPW betekent niet automatisch dat het terrein er ook écht komt.

Ermelo heeft met dit programma o.a. ruimte toegevoegd voor bestaande bedrijventerreinen, zoals het Tonselse Veld. Zo kunnen we lokale ondernemers beter bedienen. Ook kijken we met de regio naar hoe we samen kunnen zorgen voor een sterke, duurzame economie.

  • Meer kans op werk in de buurt
  • Minder uitwijk naar bedrijventerreinen buiten de regio
  • Ruimte voor duurzame bedrijven en innovaties
  • Afspraken die ook rekening houden met verkeersdrukte, landschap en leefbaarheid

Dat is een ambitie uit het Ermelose coalitieakkoord: een toekomstbestendig bedrijventerrein bij de A28, gericht op duurzaamheid en innovatie. In het RPW staat deze ambitie als mogelijke ontwikkeling, nog zonder definitieve uitwerking. Er moeten nog veel stappen worden gezet voordat hierover een besluit genomen wordt.

Elke gemeente beslist zelf over de uitvoering van onderdelen uit het RPW. In Ermelo doet de gemeenteraad dat. De provincie Gelderland moet het programma als geheel goedkeuren.

Als er in de toekomst concrete plannen worden gemaakt (zoals voor een nieuw bedrijventerrein), worden inwoners betrokken. Dan is er ruimte voor inbreng, zorgen en ideeën.

Het RPW biedt perspectief: het laat zien dat er in de toekomst ruimte blijft voor bedrijvigheid in de regio. Denk aan kansen voor uitbreiding, vernieuwing en verduurzaming van bestaande bedrijven. Het RPW helpt voorkomen dat ondernemers straks klem komen te zitten door ruimtegebrek of versnipperd beleid.

Het RPW ook over duurzame bedrijfslocaties. Duurzaamheid, circulariteit en energie zijn belangrijke pijlers van het RPW. Nieuwe locaties moeten toekomstbestendig worden ingericht. Dat betekent: slim omgaan met energie, ruimte en materialen. Ook voor bestaande terreinen wordt gekeken naar duurzame oplossingen.

De gemeenteraad wordt gevraagd het RPW vast te stellen. Dat is bijzonder, want in andere gemeenten gebeurt dit in het college. In Ermelo doen we dit vanwege de grote betrokkenheid bij het onderwerp. De raad behoudt zeggenschap over vervolgstappen, zoals de mogelijke uitwerking van het Bedrijventerrein-A28.

Het RPW vertaalt de ambities uit het coalitieakkoord naar de regio. Denk aan versterking van werkgelegenheid, circulaire economie en toekomstbestendige ruimte. Door samen te werken met de andere EHPZ-gemeenten ontstaat er meer samenhang en slagkracht.

Het RPW is een gezamenlijke basis. Maar iedere gemeente houdt ruimte voor eigen keuzes. Dat betekent dat Ermelo zelf beslist over lokale ontwikkelingen, binnen de afspraken van het RPW. Het biedt ruimte voor nuance, zonder dat we het gezamenlijke doel verliezen.