'Je hebt afstemming nodig omdat je van elkaar afhankelijk bent'

Ben van Laar werkt nu twee jaar als ‘beheermedewerker groen en bossen’ bij de gemeente Ermelo. Zijn job telt drie aandachtsgebieden: stedelijk groen, natuurbeheer en databeheer. In zijn computer houdt hij precies bij wat er groeit en bloeit in de gemeente. Ben staat bekend als een rustige, maar creatieve collega. Hij ervaart veel vrijheid en afwisseling in zijn werk. Ja, Ben heeft zijn draai aardig gevonden.

Voordat Ben bij de gemeente Ermelo in dienst kwam, werkte hij bij de gemeente Noordwijk. Hij heeft gestudeerd aan de Wageningen Universiteit en werkt nu twaalf jaar bij gemeenten. De overstap naar Ermelo zag hij als een mooie uitdaging. 

“De functie is heel breed; je denkt mee over het groen in de wijken, zit aan tafel over het bosonderhoud, maar doet ook aan databeheer. Als gemeente beheren we bijvoorbeeld zo’n 1000 hectare heide en 650 hectare bos; dat is bijzonder voor Nederland. Het brengt daarmee ook veel bijzondere uitdagingen.”

Ben zoekt gemakkelijk verbinding met ‘buiten’.

 In samenwerking met ondernemers en inwoners stond hij bijvoorbeeld aan de wieg van paar opvallende publieksacties. Zelf op de voorgrond staan heeft niet zijn voorkeur. Maar de rol van initiator ligt hem goed.

“Ja, ik heb plezier in mijn werk. Dat staat buiten kijf. De vrijheid die de organisatie biedt om mijn werk in te vullen, zorgt ervoor dat er ook ruimte is voor wat onconventionelere projecten. Dat zijn de momenten waarbij je op een andere manier dan normaal met inwoners te maken krijgt. Zo hadden we bedacht om in de strijd tegen de eikenprocessierups bouwpakketten van nestkastjes uit te delen. Lokaal gezaagd, en mensen konden ze zelf in elkaar zetten. Ook bedoeld als bewustwording. Of er veel bewustwording heeft plaatsgevonden weet ik niet, maar de bouwpakketten waren ongekend populair. Alle 200 gingen in een ochtend weg.”

In 2019 organiseerde hij samen met collega’s de helpen-op-de-hei dag. Een proef.

“We wilden weten of mensen bereid waren een ochtend te komen helpen om de Groevenbeekse hei open te houden. Ook hier was de belangstelling overweldigend. We moesten de inschrijvingen stopzetten omdat we anders niet genoeg begeleiding en gereedschap konden regelen. Mensen waardeerden het enorm dat ze de kans kregen iets te doen voor ‘hun’ hei.”

Breng mensen bij elkaar en er ontstaan als vanzelf ook weer nieuwe ideeën.

Van het een komt het ander. Dat bleek ook tijdens die heidag.

“Een bewoner kwam op het idee om dit soort werk via een app te gaan regelen. Ook daar zijn we vanuit het natuurbeheer weer volop bij betrokken. Soms kun je als gemeente vrij eenvoudig je inwoners ergens blij mee maken. Dat was in dit geval overduidelijk. Binnen de huidige organisatieopzet hebben we veel vrijheid. Daardoor kunnen we sneller schakelen als een collega bijvoorbeeld even wat extra hulp nodig heeft. Daar leer je dan vervolgens zelf ook weer van.”

Door zijn werkervaring kan Ben ook enigszins vergelijken.

“Hoewel Ermelo geen grote gemeente is, zie ik veel deskundigheid in de organisatie. Ja, collega’s zijn vakbekwaam en gewetensvol met hun werk bezig. Op verschillende plekken binnen de organisatie wordt ook prima samengewerkt."