Opgroeien in een Kansrijke Omgeving

Jongeren hebben een gezonde en veilige leefomgeving nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is goed voor de mentale ontwikkeling en verkleint de kans op roken, drinken en drugsgebruik.  De leefomgeving van jongeren is niet alleen thuis, maar ook op school, bij vrienden of op de sportclub. Binnen het programma Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) werken we, samen met onze partners, aan een positieve leefomgeving voor alle jongeren.

OKO in Ermelo

In 2023 zijn we in de gemeente Ermelo gestart met het programma ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)’. Hierbij creëren we, samen met lokale partners, een gezonde en veilige leefomgeving voor jongeren. Het doel is om middelengebruik zoals alcohol en roken, onder jongeren te verminderen en voorkomen en om de mentale gezondheid van jongeren het verbeteren.

Om dit goed te doen, kijken we naar vier belangrijke leefomgevingen van jongeren in de leeftijd van 10-18 jaar:

  • thuis (gezin)
  • op school
  • in de vriendengroep (peergroep)
  • in de vrije tijd

Binnen deze leefomgevingen zijn er positieve en negatieve factoren die bijdragen aan een gezonde en veilige plek voor jongeren. Je ziet deze factoren terug in onderstaande afbeelding.

Iedereen in de leefomgeving heeft invloed op een gezonde en veilige plek voor jongeren. Daarom werken we samen: met jongeren, vrijwilligers, professionals en natuurlijk ouders/verzorgers. Onze jongeren gaan misschien naar school in Ermelo, maar ze kunnen vrienden hebben uit Putten en sporten in Harderwijk. Daarom werken ook de gemeenten Harderwijk, Putten, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Zeewolde met OKO. Bent u ouder/verzorger en wilt u weten wat u als ouder/verzorger kunt betekenen? In de ouderbrochure (pdf, 964 KB) vindt u tips en informatie over verschillende thema’s in het leven van jongeren. 

In de gemeente Ermelo hebben we een kernteam OKO. Dit kernteam bestaat uit professionals die werken voor en met jongeren. Samen met het kernteam werken we aan een lokale OKO- aanpak. We zorgen er samen voor dat het proces goed loopt. Ook informeren we inwoners en professionals en proberen we ze aan te laten sluiten bij OKO.

Het kernteam Ermelo bestaat uit: Groevenbeek Ermelo, Tactus, Jongerenwerk Ermelo, Interactie Sportbedrijf Ermelo B.V., projectleider OKO voor Harderwijk, Ermelo & Putten, de gemeente Ermelo. 

OKO is een andere, nieuwe manier van werken. Deze aanpak volgt steeds dezelfde stappen en wordt iedere twee jaar herhaald. De stappen zijn:

Onderzoek onder jongeren

De GGD doet elke twee jaar een onderzoek op scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs. Zo krijgen we een goed beeld hoe het met de jongeren gaat. Het laatste onderzoek was in het najaar van 2023. De vragen in het onderzoek gaan over hoe jongeren leven, hoe ze bewegen, hoe ze eten en hoe ze met dingen omgaan. 

Door een landelijke wijziging, is het volgende onderzoek in 2026. 

In gesprek over de resultaten

Ongeveer zes maanden na het onderzoek organiseren we een bijeenkomst met professionals en vrijwilligers. Ook ouders/verzorgers en jongeren zijn welkom! De GGD vertelt over de resultaten van het onderzoek. Daarna gaan we in groepen in gesprek over de resultaten. We praten over wat opvalt, wat we belangrijk vinden en waar we als eerste verandering willen zien. Tijdens de bijeenkomst kiezen we drie belangrijke punten waar we de komende periode mee bezig gaan. Dit noemen we de speerpunten. 

De laatste dialoogsessie was in april 2024. Toen hebben we samen gekozen voor de drie speerpunten: 

  1. Ouder(s)/verzorger(s) versterken in hun opvoedrol en bewust maken van hun positieve invloed op hun kind(eren) - omgeving Gezin
  2. Ouder(s)/verzorger(s) ondersteunen bij het bouwen van een netwerk met andere ouders - omgeving peergroep
  3. Creëren van een positief schoolklimaat waar jongeren zich veilig voelen (en iemand hebben waarmee ze kunnen praten) – omgeving school

Werkgroepen per speerpunt – uw hulp is welkom!

Voor elk speerpunt maken we een werkgroep. Deze groepen bedenken doelen om de speerpunten te halen. Daarnaast kijken ze naar mogelijke acties bij de doelen en speerpunten. 

Het speerpunt over een positief schoolklimaat wordt samen met scholen uit Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde uitgewerkt. Voor de andere twee speerpunten is er in Ermelo één werkgroep: de werkgroep Gezin.
Wilt u deel uitmaken van de werkgroep? Wij kunnen uw hulp goed gebruiken! Neem hiervoor contact op met Nikita van Taarling(Verwijst naar een e-mailadres), Projectleider OKO Harderwijk, Ermelo en Putten. 

Uitvoering van de acties

Vanuit het kernteam OKO en de werkgroep worden de eventuele acties uitgevoerd. 

De uitvoering van acties is nog niet gestart. De werkgroepen en het kernteam zijn nog druk bezig met de speerpunten, doelen en acties. 

Eerste inzichten: impact op jongeren en toekomstige kansen

We werken nu twee jaar volgens het proces van OKO. Het is nog te vroeg om veranderingen te zien in de mentale gezondheid en het middelengebruik door jongeren. Deze resultaten worden pas na meerdere jaren zichtbaar. Wel zijn er ontwikkelingen in bijvoorbeeld de samenwerking. In onderstaande video delen onze partners hun ervaringen: wat is het effect tot nu toe en welke kansen zien we?