'Het mooiste aan mijn werk is dat je heel praktisch iets oplost voor inwoners'

Je hoeft niet in Ermelo te wonen om bij de gemeente te kunnen werken. Sterker nog: soms is het juist beter dat iemand van buiten komt. Een frisse blik heeft zo zijn voordelen. Zoals er ook functies zijn waar je liever een ‘echte Ermeloër’  voor zoekt. Neem de job van Rick Timmer (24), een enthousiaste medewerker van het Team Wijkservice.

Als Rick over zijn werk vertelt, merk je aan alles dat er een jongensdroom is uitgekomen. Want welke jongen wil er nou niet in grote vrachtwagens, trekkers en shovels rijden? Rick mag dat allemaal. Hij werkt als ‘oliemannetje’ bij de buitendienst van de gemeente en is daarnaast ook vrijwilliger bij de brandweer. De ene dag rijdt hij met een giertank vol water langs jonge bomen, om deze van vocht te voorzien. De andere dag heeft hij een invalbeurt op de veegmachine of gaat-ie op tournee met de bladblazer. Daarnaast verleent hij bijstand bij rioolonderhoud, helpt hij collega’s op de begraafplaats en is hij sinds kort Marktmeester. Om de week staat hij op de Ermelose weekmarkt. Zo veelzijdig als maar kan. En dan vergeten we nog de helft…

Rick lacht als hij merkt dat de verslaggever enigszins onder de indruk is.

“Ja, ik ben echt blij met deze baan en heb ’t enorm naar mijn zin. Ik kan werken in het dorp waar ik van houd, er is veel afwisseling en ook genoeg vrijheid om op ’t een nieuwe manier te doen. Ik vind ons team geweldig; we hebben veel oudere collega’s die al jaren bij de gemeente werken en die het leuk vinden om mij iets te leren. Daar sta ik ook open voor. Anders werkt het niet. Ik ben jong, heb soms andere ideeën en ken weer nieuwe oplossingen, maar ik leer veel van hoe de ervaren collega’s dingen aanpakken. Je doet het werk samen en met respect naar elkaar. Niet iedereen heeft zin om iets nieuws op te pakken. Als je al heel lang op dezelfde manier werkt, is dat ook lastig. Dat hoeft ook niet. Er is genoeg bewegingsvrijheid om ’t op jouw manier te doen. Dat bevalt mij heel goed.”

Sinds 2017 werkt Rick bij de gemeente. Hij heeft binding met het dorp en voelt zich extra betrokken als hij op verjaardagen of op andere plekken over Ermelo hoort vertellen.

“Het mooiste aan mijn werk is dat je heel praktisch iets oplost voor inwoners. Je kunt mensen blij maken met wat je doet. Als mensen een melding doorgeven en je kan het diezelfde dag nog verhelpen, dan krijg je daar ook positieve reacties op. En ik ken de vooroordelen, ik weet hoe mensen kunnen praten over medewerkers van de gemeente. Als je langs de kant van de weg staat te bellen, geeft dat een bepaalde indruk. Bij ieder ander bedrijf wordt gedacht: daar staat iemand te bellen. Bij ons wordt vaak gezegd: daar heb je weer zo’n ambtenaar… Je kunt daar niet altijd iets aan veranderen, maar ik ben mij er wel van bewust hoe mensen ons voortdurend beoordelen.” 

Als jongere collega krijgt hij volop ruimte om op een nieuwe manier te werken. 

“Daardoor ervaar ik veel plezier in mijn baan. Ik vind het niet vervelend om langer door te gaan – dat gaat eigenlijk vanzelf als je ’t naar je zin hebt. Op de middelbare school had ik vrienden die van de boerderij kwamen; als je mee mag helpen op ’t land en in trekkers mag rijden, leer je wel gevoel ontwikkelen voor machines. Tijdens mijn studie heb ik een certificaat behaald voor het bedienen van kleine grondverzetmachines. Ja, daar moet je dan wel wat mee hebben.”