'Je doet het nóg meer samen met inwoners. Heel interessant'

Merel van der Maaten (26) is afgestudeerd als socioloog en deed de master Jeugdstudies. Banen lagen niet direct voor het oprapen. Daarom was ze blij dat ze in januari 2019 als trainee bij de gemeente Ermelo aan de slag kon. Ze begon binnen het domein Wonen, waar ze de gemeentelijke organisatie leerde kennen. In 2020 solliciteerde ze met succes naar een functie bij het Sociaal Domein. Daar richt zij zich onder meer op jeugdgezondheidszorg (0-4 jaar), laaggeletterdheid onder volwassen en middelengebruik. Ze houdt van aanpakken en denkt graag mee.

Het project Beemdweg blijkt een goed voorbeeld van de nieuwe manier van werken.

“Je doet het nóg meer samen met inwoners. In overleg met de klankbordgroep is het ontwerp gemaakt. Voor mij heel interessant, omdat je vanuit verschillende invalshoeken naar hetzelfde kijkt. Binnen onze organisatie is het wel belangrijk om steeds weer die agenda’s en deadlines op elkaar af te stemmen. De verschillende collega’s hebben de prioriteiten soms net een beetje anders liggen. Wat voor mij een groot en belangrijk project is, kan voor een ander slechts een kleine taak zijn. Als je op projectbasis samenkomt, moet je wel die gezamenlijke focus weten vast te houden.”

“Bij het project Beemdweg heb ik geleerd om goed contact te houden met inwoners. Dat zit soms in kleine, praktische dingen. Het gebruik van vaktermen en afkortingen, bijvoorbeeld. Binnen de organisatie weet iedereen waar je het over hebt, maar daarbuiten moet je eerst een brug slaan. Dus ik probeer ook te kijken door de bril van inwoners. Dat geldt voor mailtjes richting de klankbordgroep, maar ook voor nieuwsbrieven en berichten op de website. Wil je dit op een goede manier met elkaar verzorgen, dan vraagt communicatie veel aandacht.”

“Voor mij, als nieuwe collega, kost het soms meer tijd om mijn weg te vinden. Er zijn allerlei werkzaamheden die je voor het eerst doet en je zit niet fysiek bij elkaar; dat vraagt extra inzet. Maar dat is ook weer het leuke van mijn werk. Ik probeer op tijd een collega om advies te vragen. Het is soms een beetje zoeken wie ik voor wat moet hebben. Maar uiteindelijk lukt het wel. Binnen de gemeente Ermelo hebben we ook trainingen; die vind ik ook interessant om te blijven volgen.”

“Wat mij zeer aanspreekt in mijn huidige werk is de diversiteit. Binnen jouw domein doe je alle beleidsvelden met een paar collega’s. Het is niet alleen bezig zijn met subsidieaanvragen beoordelen, maar je buigt je bijvoorbeeld ook over het onderwijs van jonge kinderen. Soms ben ik een hele dag aan het overleggen, op andere dagen zit ik achter elkaar te schrijven. Dan weer is het een mix van beiden. Ik vind het leuk dat je meerdere verantwoordelijkheden krijgt en tegelijkertijd veel vrijheid hebt. Je pakt taken zelfstandig op en zorgt zelf voor afstemming met de wethouder. Je bent daarin niet alleen uitvoerend.”