Eikenprocessierups

  • In mei, juni en juli hebben eikenbomen in Ermelo te maken met de eikenprocessierups.
  • Van de haren van de rups kunt u klachten krijgen zoals huiduitslag, ge├»rriteerde ogen en luchtwegen.
  • Daarom bestrijden we gemeentelijke eikenbomen in de bebouwde kom en in de openbare ruimte.
  • Sommige bomen krijgen voorrang. Denk aan bomen bij scholen, vlakbij woningen en bij verzorgingstehuizen.
  • Ziet u (een nest van) de eikenprocessierups op gemeentegrond? Meld de plek bij ons. Raak de rups niet aan en bestrijd niet zelf.
  • Heeft u last van de eikenprocessierups op uw eigen grond? Neem dan contact op met een bedrijf om deze te bestrijden. De kosten hiervoor betaalt u zelf.

Wilt u meer informatie over wat u kunt doen bij klachten? En wanneer u naar de huisarts moet? Dit vindt u op de website van de GGD. Ook hoe u klachten voorkomt vindt u op deze website.

Ook dieren kunnen klachten krijgen van de haren van de eikenprocessierups. Let daarom goed op waar u met uw dieren loopt en/of waar u uw hond uitlaat

We bestrijden op plaatsen die inwoners aan ons melden of waar we overlast verwachten. De rups komt ook voor in het bos en op de heide. Daar bestrijden we de rups niet. Rupsen op bomen in eigen tuinen en op terreinen van bedrijven bestrijden wij ook niet.

We bestrijden eikenprocessierupsen op 2 manieren:

  1. Een aannemer zuigt de rupsen en nesten weg uit de eiken.
  2. Door het vermeerderen van natuurlijke vijanden van de rups.

Natuurlijke vijanden

Roofinsecten zijn vijanden van de eikenprocessierups. Om voor meer van dit soort insecten te zorgen, laten we sommige bermen bewust wilder groeien. Ook planten we er bloembollen en kruiden die roofinsecten aantrekken.

Ook de (kool)mees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Door nestkasten op te hangen kunnen we het aantal (kool)mezen vergroten. En daarmee het probleem met de eikenprocessierups verkleinen.

De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. De rupsen zitten in eikenbomen. Je herkent de nesten van de rups aan dichte spinsels op de stam. Of in de oksels van dikke takken. De rupsen gebruiken de nesten om te vervellen en zich tot vlinder te ontpoppen. In de spinsels zitten onder meer de haren van de rups die voor de lichamelijke klachten zorgen.