Hulp en tips bij lezen en schrijven

We vinden het belangrijk dat iedereen in onze gemeente kan meedoen. Ook de inwoners die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Misschien herkent u zich hierin of kent u iemand in uw omgeving die hier hulp bij kan gebruiken. Bijvoorbeeld in de buurt, in de vriendenkring of in de familie. Op deze pagina geven we tips en informatie hoe u als inwoner en professional kan helpen.

In Nederland leven bijna 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen, schrijven en/of rekenen. Bovendien ervaren deze mensen het omgaan met de computer, het internet en de mobiele telefoon vaak als moeilijk. Lezen, schrijven en rekenen noemen we basisvaardigheden. Basisvaardigheden hebben invloed op het dagelijks leven, zoals werk, geld, gezin en gezondheid. Ze zijn noodzakelijk om goed voor jezelf te kunnen zorgen en om mee te doen in de samenleving, ook op de lange termijn.

Wat als je moeite hebt met lezen en schrijven?

Als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen, dan kan dit leiden tot problemen. Het lezen van een brief of het begrijpen van een bijsluiter van medicijnen kan bijvoorbeeld heel ingewikkeld zijn. Uit onderzoek van Stichting Lezen en Schrijven blijkt dat deze mensen daardoor vaker in de schulden komen, meer gezondheidsproblemen hebben en soms moeite hebben met het vinden of houden van werk. 

Basisvaardigheden in Ermelo

In de gemeente Ermelo heeft ongeveer 9% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met (begrijpend) lezen, schrijven en/of rekenen. Het landelijk gemiddelde is 12%. We zien vaak dat inwoners boven de 65 jaar hier ook moeite mee hebben en/of beperkt zijn in digitale vaardigheden. Ook zien we dat jongeren onder de 16 jaar steeds vaker moeite hebben met deze basisvaardigheden. Het aantal inwoners in Ermelo dat moeite heeft met (begrijpend) lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden is dus eigenlijk groter dan 9%. We delen dit vaak op in twee groepen:

1. Mensen die Nederlands als eerste taal hebben (NT1)

Ongeveer 65% van de inwoners die moeite hebben met (begrijpend) lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden heeft Nederlands als eerste taal. Dit betekent dat je in Nederland bent geboren en/of hier naar school bent geweest.

2. Mensen die Nederlands als tweede taal hebben (NT2)

Mensen die Nederlands als tweede taal hebben, zijn geboren in een ander land en wonen nu al een tijd in Nederland. Deze inwoners hebben geen inburgeringsplicht (meer), en vinden begrijpend) lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden wel lastig.

Hulp bij lezen en schrijven

Er zijn veel inwoners in Ermelo die spreken, lezen en/of schrijven moeilijk vinden. Dit kan door heel veel dingen komen. Je kon vroeger bijvoorbeeld niet naar school of jouw ouders vonden lezen ook moeilijk en konden jou hier niet bij helpen. Het kan ook zijn dat je wel naar school bent gegaan, maar lezen toch altijd wel moeilijk vond. In Ermelo hebben we hiervoor het Taalhuis. Wil jij oefenen met spreken, (begrijpend) lezen en/of schrijven in het Nederlands? Of wil jij meer digitale vaardigheden leren? Het Taalhuis kan hierbij gratis helpen!

Het Taalhuis kan met jou oefenen. Dit kan samen met een taalvrijwilliger. Maar je kan ook naar het TaalcafĂ©. Hier ga je samen met andere mensen in gesprek, taalspelletjes doen of kun je een taalvraag stellen. 

Wil je oefenen of heb je vragen? Dan kun je contact opnemen met het Taalhuis. Je kan mailen naar: taalhuis@bnwv.nl, bellen of appen naar: 06 209 222 55of even langsgaan in de bibliotheek. Daar helpen ze je verder!

Aanmelden deelnemer Taalhuis

Hoe kun jij iemand helpen?

Wat kun je zelf doen?

De meeste mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen, schrijven en/of rekenen vinden het moeilijk om hierover te praten. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn. Daarnaast praten en schrijven we vaak met veel meer moeilijke woorden dan nodig is. Ook hier kun je zelf al goed op letten. Wil je weten wat je nog meer kan doen? Kijk dan op lezenenschrijven.nl.

Ken je iemand?

Het kan natuurlijk zijn dat je iemand kent die hulp wil bij spreken, lezen en/of schrijven. Daarvoor hebben we in Ermelo het Taalhuis. Het Taalhuis kan helpen om de juiste hulp te krijgen. Zo kan iemand samen oefenen met een taalvrijwilliger. Maar we hebben ook het TaalcafĂ© met andere mensen. Hier kunnen mensen in gesprek met elkaar, kun je taalspelletjes doen of een taalvraag stellen. 

Heb je een vraag, wil je overleggen of vraag je voor iemand hulp? Stuur dan een e-mail naar taalhuis@bnwv.nl of kijk even op de website van het Taalhuis. Je kan ook bellen naar de specialist taalvaardigheden via 06 820 55843

Lokaal plan basisvaardigheden 2023-2027

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. We willen de inwoners van Ermelo helpen om beter te leren (begrijpend) lezen, schrijven, rekenen en/of om meer digitale vaardigheden te leren. Daarnaast vinden we het belangrijk dat organisaties, dus ook de gemeente, goed letten op het taalgebruik. Want soms gebruiken organisaties meer moeilijke woorden dan nodig is. Dit komt ook terug in het Lokaal plan basisvaardigheden 2023-2027 van de gemeente Ermelo. Hierin leggen we uit wat we doen en waarom dit zo belangrijk is. Van 2023 tot en met 2027 gaan we aan de slag met verschillende onderwerpen: 

  • Gezin, onderwijs en ouderbetrokkenheid
  • Werkgevers
  • Gezondheid
  • Armoede en schulden
  • Bekendheid in het algemeen

Basisvaardigheden hebben namelijk met al deze onderwerpen te maken. Meer informatie hierover is te vinden in het Lokaal plan basisvaardigheden 2023-2027.