Hulp en tips bij lezen en schrijven
We vinden het belangrijk dat iedereen in onze gemeente kan meedoen. Ook de inwoners die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Misschien herkent u zich hierin of kent u iemand in uw omgeving die hier hulp bij kan gebruiken. Bijvoorbeeld in de buurt, in de vriendenkring of in de familie. Op deze pagina geven we tips en informatie hoe u als inwoner en professional kan helpen.
2,5 miljoen mensen hebben moeten met lezen, schrijven en/of rekenen
In Nederland leven bijna 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen, schrijven en/of rekenen. Bovendien ervaren deze mensen het omgaan met de computer, het internet en de mobiele telefoon vaak als moeilijk. Lezen, schrijven en rekenen noemen we basisvaardigheden. Basisvaardigheden hebben invloed op het dagelijks leven, zoals werk, geld, gezin en gezondheid. Ze zijn noodzakelijk om goed voor jezelf te kunnen zorgen en om mee te doen in de samenleving, ook op de lange termijn.
Wat als je moeite hebt met lezen en schrijven?
Als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen, dan kan dit leiden tot problemen. Het lezen van een brief of het begrijpen van een bijsluiter van medicijnen kan bijvoorbeeld heel ingewikkeld zijn. Uit onderzoek van Stichting Lezen en Schrijven blijkt dat deze mensen daardoor vaker in de schulden komen, meer gezondheidsproblemen hebben en soms moeite hebben met het vinden of houden van werk.
Basisvaardigheden in Ermelo
In de gemeente Ermelo heeft ongeveer 9% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met (begrijpend) lezen, schrijven en/of rekenen. Het landelijk gemiddelde is 12%. We zien vaak dat inwoners boven de 65 jaar hier ook moeite mee hebben en/of beperkt zijn in digitale vaardigheden. Ook zien we dat jongeren onder de 16 jaar steeds vaker moeite hebben met deze basisvaardigheden. Het aantal inwoners in Ermelo dat moeite heeft met (begrijpend) lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden is dus eigenlijk groter dan 9%. We delen dit vaak op in 2 groepen:
Groep | Uitleg groep |
---|---|
Mensen die Nederlands als eerste taal hebben (NT1) | Ongeveer 65% van de inwoners die moeite hebben met (begrijpend) lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden heeft Nederlands als eerste taal. Dit betekent dat je in Nederland bent geboren en/of hier naar school bent geweest. |
Mensen die Nederlands als tweede taal hebben (NT2) | Mensen die Nederlands als tweede taal hebben, zijn geboren in een ander land en wonen nu al een tijd in Nederland. Deze inwoners hebben geen inburgeringsplicht (meer), en vinden begrijpend) lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden wel lastig. |