Handig om te weten

Trouwen of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn. Wil je bezittingen of schulden apart houden, dan kun je bij een notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden afsluiten. 

Wil je meer weten over huwelijkse voorwaarden? Neem dan contact op met een notaris. 

Sinds 1 januari 2018 geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen vallen dan niet in de gemeenschap. Dat geldt ook voor de bezittingen en schulden die alleen van u waren. Voor meer informatie verwijzen we u naar de website van de Rijksoverheid

In de gemeente Ermelo is het mogelijk om gratis te trouwen. Dit kan op woensdagmorgen om 09.00 uur en om 09.30 uur.

De officiële gebeurtenis heeft een sober karakter en vindt plaats in een spreekkamer in het Huis van Ermelo. In de spreekkamer is alleen plaats voor het bruidspaar, getuigen en de trouwambtenaar. Ook kan de gemeente, tegen betaling, voor getuigen zorgen. Er is geen mogelijkheid om een trouwambtenaar te kiezen. Er wordt geen toespraak gehouden door de trouwambtenaar die het huwelijk voltrekt. Alleen de wettelijk verplichte handelingen worden uitgevoerd.

De hele officiële gebeurtenis duurt ongeveer vijf minuten.

Reserveren

Gemiddeld duurt de huwelijksvoltrekking 45 minuten. Dat is inclusief binnenkomst, officiële huwelijksvoltrekking en toespraak, felicitaties, foto's en vertrek. 

  • U bent allebei 18 jaar of ouder.
  • U mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • U mag niet trouwen of partnerschap laten inschrijven met:
    • je eigen kind;
    • (half)broer of (half)zus;
    • (groot)ouder;
    • kleinkind.
  • U trouwt vrijwillig.
  • U heeft toestemming nodig van de curator of rechter als u onder toezicht staat.

Trouwt u in het Huis van Ermelo? Dan mag u de trouwauto direct bij de ingang van het Huis van Ermelo parkeren. Uw gasten parkeren de auto's in de parkeervakken. Deze vindt u aan beide kanten van het Raadhuisplein en aan de zijkant van het Huis van Ermelo (beide blauwe zone). Denk aan de parkeerschijf met een maximale parkeertijd van anderhalf uur. 
Let op: op het grijze middenstuk van het Raadhuisplein mogen geen auto's geparkeerd worden. 

Heeft u een bijzondere trouwstoet met bijvoorbeeld een bus of paarden? Overleg dan van tevoren met de trouwambtenaar.

Het trouwboekje is een herinnering aan een mooie dag. In het boekje staat een uittreksel van de huwelijksakte en de handtekening van de ambtenaar. Jullie krijgen het trouwboekje tijdens de officiële gebeurtenis. Je bent niet verplicht om een trouwboekje te kopen.

In Ermelo kun je kiezen uit een wit of een donkerblauw trouwboekje.

Wil je als Nederlander in het buitenland trouwen? Dan moet je nagaan of je volgens de rechten van het land (als vreemdeling) mag trouwen. Ook moet je navragen welke documenten je nodig hebt. Bijvoorbeeld een geboorteakte en een verklaring over je burgerlijke staat of een verklaring van huwelijksbevoegdheid. 

Als u trouwt kunt u uit vier opties kiezen welke naam u gaat gebruiken:

  • De naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam.
  • Uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner.
  • Alleen de naam van uw partner.
  • Alleen uw eigen naam.

Meer informatie over het gebruik van de achternaam