Schoon Belonen

Schoon Belonen is een project in Ermelo om zwerfafval te verminderen. Maatschappelijke organisaties verzamelen flesjes en blikjes en leveren die in. De organisaties die meedoen ontvangen daarvoor een mooie vergoeding voor hun (club)kas. 

Schoon Belonen is een project in Ermelo om zwerfafval te verminderen. Kleine plastic flesjes en blikjes horen niet in de natuur en op straat. De gemeente Ermelo vindt een groene, schone leefomgeving belangrijk. Ook zijn deze materialen waardevol als grondstof voor nieuwe producten.

Al meer dan 20 sportverenigingen, scholen, kerken en andere maatschappelijke organisaties uit Ermelo doen mee aan Schoon Belonen. Zij hebben al ruim tienduizenden blikjes en kleine petflesjes verzameld. Elke volle zak met ingezamelde blikjes of petflesjes is € 15 waard. Daarvoor kunnen de deelnemende organisaties nieuwe spullen kopen voor hun vereniging. Of activiteiten organiseren die anders niet mogelijk zijn.

Naast een schone omgeving levert het project dus een mooie financiële vergoeding op voor deze organisaties in Ermelo. De ingezamelde blikjes en petflesjes worden gerecycled. En dienen zo weer als waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Een win-win situatie!

Wat is het doel van Schoon Belonen

Het doel is om zo veel mogelijk zwerfafval in te zamelen. De deelnemers kunnen zelf activiteiten of opruimacties organiseren om de opbrengst te verhogen. De gemeente faciliteert hen daarbij met materialen voor het inzamelen van petflesjes en blikjes en zorgt voor promotie van hun deelname en activiteiten.

Hoe zamelen we in?

Als deelnemende organisatie ontvang je gratis twee minicontainers en bijbehorende afvalzakken. In de deksel aan de bovenzijde is een speciale inwerpopening. De sticker op de container geeft aan of er kleine petflesjes of blikjes in kunnen. In de container plaats je een grote afvalzak en het inzamelen kan beginnen.

Wat mag in de container en wat niet

Er zijn twee containers. In de ene container gaan kleine petflesje (tot 0,5 liter) zonder statiegeld. Dat zijn bijvoorbeeld plastic limonade-, water- en sapflesjes. Dus geen plastic literflessen, geen verpakkingen of ander plastic voorwerpen. Ook geen glas of andere materialen.
In de andere container gaan drankblikjes van limonade, energydranken, cola, bier en dergelijke. In deze container horen geen conserveerblikken of andere metalen voorwerpen.

Waarom alleen kleine petflesjes en drankblikjes

De ingezamelde petflesjes en blikjes worden gerecycled. Dit afval is een grondstof voor nieuwe producten. Zo worden van de kleine petflesjes opnieuw petflesjes gemaakt. Daarom is het belangrijk dat er echt gescheiden wordt ingezameld. Dan kan het afval beter verwerkt worden. Als er 'ander afval' tussen zit, is de aangeleverde partij niet bruikbaar voor het maken van nieuwe producten.

Onze container is vol. Wat nu?

De volle zakken lever je in bij het Afvalbrengcentrum Kamphorst aan de Rodeschuurderwegje 26-28 in Ermelo. Openingstijden zijn op werkdagen van 7.30 - 12.30 uur en van 13.00 tot 17.30. Op zaterdag is het centrum geopend van 8.00 - 12.30 uur. De firma Kamphorst registreert het aantal zakken en geeft de hoeveelheid door aan de gemeente.

Wanneer ontvang je een vergoeding?

Het Afvalbrengstation Kamphorst registreert je opbrengsten. Elke volle zak levert je €15 op. Per halfjaar betaalt de gemeente Ermelo de vergoeding voor de hoeveelheid ingeleverde zakken uit aan de penningmeester van je vereniging of organisatie.

Wat kun je doen om de opbrengst te verhogen?

Er zijn veel manieren om de opbrengst te verhogen. Je kunt inzamel- en opruimacties of gezellige schoonmaakdagen organiseren. Daarmee maak je Ermelo schoner en spek je de (club)kas. Je hebt alle vrijheid om invulling te geven aan de inzameling.

Hoe kan de gemeente je ondersteunen bij de inzameling?

Wil je een leuke actie organiseren? De gemeente helpt je bij je publiciteit (website, persinformatie en artikelen) en kan materialen leveren voor opruimacties en schoonmaakdagen om de opbrengst te stimuleren. Denk hierbij aan affiches, logo's, lespakketten en andere informatie. Mail je wensen naar communicatie@ermelo.nl en wij nemen contact met je op.

De afvalbakken zijn (bijna) op. Hoe kom ik aan nieuwe afvalzakken?

Bij de firma Kamphorst zijn nieuwe afvalzakken verkrijgbaar. Het adres is: Rodeschuurderwegje 26-28 in Ermelo. Openingstijden zijn op werkdagen van 7.30 - 12.30 uur en van 13.00 tot 17.30. Op zaterdag is het centrum geopend van 8.00 - 12.30 uur.

Onze container is stuk, verdwenen of te klein. Wat moet ik doen?

Als er problemen zijn met de containers of als je meer containers nodig hebt, neem dan contact op met de firma Kamphorst via telefoonnummer 0341 55 20 25 of mail naar bonnie@firmakamphorst.nl.

Wat is een petfles

Een petfles is een verpakking voor frisdranken en andere vloeistoffen, vervaardigd uit polyethyleentereftalaat (pet). Dat is transparant kunststof, een soort polyester die bij verhitting zacht wordt. De petflessen worden vaak gebruikt als wegwerpverpakking voor éénmalig gebruik. PET is volledig recyclebaar.

Wat gebeurt er met de ingezamelde petflesjes?

Door petflesjes apart in te zamelen is het mogelijk nagenoeg al het transparante petmateriaal opnieuw in te zetten bij de productie van nieuwe flessen. Kamphorst levert de petflesjes aan Morssinkhof in Zeewolde. Dit bedrijf maakt er nieuwe producten van. In deze aflevering van Klokhuis kun je zien hoe dat gebeurt.

Wat gebeurt er met de ingezamelde blikjes?

De ingezamelde blikjes gaan naar de blikverwerking. Het metaal wordt omgesmolten en daarvan produceren metaalbedrijven weer nieuwe producten.

Wil je ons op de hoogte houden?

We zijn erg benieuwd naar je activiteiten rondom het inzamelen van petflesjes en blikjes. De gemeente Ermelo geeft graag publiciteit aan je acties, opbrengsten en je verhalen over de inzameling. Mail je informatie naar communicatie@ermelo.nl.

Wilt u, als maatschappelijke organisatie uit Ermelo, ook meedoen aan het project Schoon Belonen? Vul dan het aanmeldformulier in. We nemen na ontvangst contact met u op. 

Aanmelden Schoon Belonen

Al meer dan 20 sportverenigingen, scholen, kerken en andere maatschappelijke organisaties doen mee aan Schoon Belonen. Inmiddels doen 21 organisatie mee met het project Schoon Belonen.

 • Christelijke Ger. Kerk Ermelo (Voorhof) / CGK Ermelo (Voorhof)
 • Alexandergroep
 • C.S.V. Dindoa
 • Kemposchool Kanhai
 • SMDB Speulderbrink
 • Chr. Harmonie Cresendo
 • DVS ‘33
 • Ireneschool
 • Rietschanscollege
 • Pastoraat voor bevrijding en innerlijke genezing Ermelo
 • Basisschool De Arendshorst
 • Kerkelijk Centrum Ermelo
 • LTV Irminloo
 • Supportersvereniging geel-zwart
 • Julianaschool
 • Westerkerk, Hervormde gemeente
 • Irmin Taweb Scouting
 • Goede Herderschool
 • Muziekvereniging EDG Ermelo
 • FC Horst
 • Nieuwe kerk, wijk gemeente Noord
 • Triade
 • Veluwse Ros
 • Prins Willem Alexanderschool