Aan de slag met de Omgevingswet
Nederland heeft veel wetten en regels voor de omgeving waarin we leven. Al die wetten en regels worden nu 1 wet: de Omgevingswet. Mooi denkt u misschien, maar wat betekent dit voor mij?
Wethouder Laurens Klappe: “Ik vind het belangrijk om met elkaar plannen voor Ermelo te maken. Ik wil dat zorgvuldig doen en iedereen daarbij betrekken. Daar voel ik mij verantwoordelijk voor.”

In Nederland zijn honderden wetten en regels voor onze omgeving. Het is lastig om door de bomen het bos te zien. Daarom gaat in 2022 de Omgevingswet in. Een garage ombouwen tot werkruimte? Of van een leeg stuk land een speelveld maken? Met de nieuwe Omgevingswet is er nog maar 1 wet, 1 loket en 1 manier van werken. Dit zijn de voordelen:
- 1 online loket om een vergunning aan te vragen of een melding te doen.
- 1 gemeente of andere overheid behandelt de aanvraag.
- Het aanvragen gaat sneller.
- Plannen indienen wordt makkelijker.
Het aanvragen van een vergunning of het doen van een melding wordt dus makkelijker, sneller en goedkoper.
Bekijk het filmpje over de Omgevingswet
De Omgevingswet gaat 1 januari 2022 in. Hoe de gemeente Ermelo werkt gaat ook veranderen. De nieuwe Omgevingswet geeft meer ruimte aan de gemeente om eigen keuzes te maken. Er is ook ruimte voor uw ideeën. Bijvoorbeeld over ontwikkelingen in uw buurt.
Met 1 muisklik alle informatie over uw omgeving vinden? In 2022 staat die informatie op 1 plek: in het nieuwe Omgevingsloket.
Iedereen wil prettig wonen, werken en ontspannen. In een land als Nederland zijn er altijd meer wensen dan mogelijkheden. Daarom zijn goede regels en afspraken nodig. Met de Omgevingswet kan de gemeente makkelijker oplossingen vinden voor de verschillende wensen die er zijn.
Wil je gaan bouwen, verbouwen of slopen? Een boom kappen? Reclame maken op een bedrijfspand? Of tijdelijk een steiger op de openbare weg plaatsen? Voor de meeste plannen moet je een melding doen of een vergunning aanvragen. Heb je een plan en wil je weten of je dit moet melden of een vergunning nodig hebt? Ga dan naar het Omgevingsloket.
In het Omgevingsloket komt alle digitale informatie over de leefruimte samen. Hier kan iedereen op 1 plek informatie bekijken en direct gebruiken. In het Omgevingsloket kun je:
- Zien aan welke regels jouw plannen moeten voldoen en of je hiervoor een vergunning nodig hebt.
- Digitaal een aanvraag of een melding doen
- Alle regels van een gebied op een kaart bekijken
Aan het Omgevingsloket wordt nu nog gewerkt.
Plannen maken doe je niet alleen. Een goed idee vraagt om samenwerking en afstemming met:
- Inwoners.
- Bedrijven.
- Organisaties.
die ermee te maken hebben. Dit leidt tot betere plannen, meer draagvlak én een snellere besluitvorming.
Je krijgt te maken met de Omgevingswet wanneer je iets wilt veranderen in jouw omgeving. Bijvoorbeeld wanneer je:
- Een dakkapel wilt plaatsen.
- Een schuur wilt bouwen.
- In jouw buurt samen de buren een moestuin of speeltuin wilt aanleggen.
- Een evenement wilt organiseren.
- Woningen of kantoren wilt bouwen.
We willen dat inwoners en ondernemers actief meedenken over de ontwikkelingen in hun buurt en in Ermelo. Dat betekent dat we nog veel meer met elkaar in gesprek gaan. En dat betekent ook dat wanneer je plannen hebt, je zelf de buurt daarbij betrekt. Dat is niet altijd makkelijk. Want hoe weet je wat wel en niet kan? Hoe zorg je ervoor dat iedereen kan meepraten? Wat doe je als je het niet met elkaar eens bent? De gemeente doet hier op dit moment onderzoek naar.
Deze manier van werken sluit goed aan bij hoe onze gemeente werkt. We zijn een netwerkorganisatie. En we staan voor uitstekende dienstverlening. De leefwereld van mensen is ons vertrekpunt. Onze inwoners, bedrijven en organisaties krijgen meer regelruimte, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Net als onze medewerkers. Want plannen voor Ermelo maken we met elkaar.
De Omgevingswet vraagt alle gemeenten en provincies om een:
- Omgevingsvisie.
- Omgevingsplan.
- Omgevingsprogramma’s.
- Omgevingsvergunningen.
Omgevingsvisie
In de omgevingsvisie staat hoe Ermelo zich verder kan ontwikkelen.
Omgevingsplan
Behalve een omgevingsvisie, maakt elke gemeente ook een omgevingsplan. Het omgevingsplan vervangt alle bestemmingsplannen. Veel van onze verordeningen gaan op in het omgevingsplan. Samen met een groot deel van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Bij het maken van het omgevingsplan bekijken we of hier aanpassingen in nodig zijn.
Omgevingsprogramma’s
De gemeente kan het beleid voor de leefomgeving uit de omgevingsvisie verder uitwerken in programma’s. Hierin staan de maatregelen die de gemeente neemt om de visie uit te voeren. Programma’s hebben soms ook een speciaal onderwerp, zoals wonen of mobiliteit. Of zijn gericht op de ontwikkeling van een bepaald gebied.
Omgevingsvergunning
Ermelo wil aangevraagde omgevingsvergunningen voor activiteiten binnen 8 weken verlenen.
Nog vragen?
Heb je een vraag of wil je meedenken of reageren? Neem dan contact op met Jolande Blok. Jolande is programmamanager.
Samen met het team Omgevingswet is zij enthousiast aan de slag met de Omgevingswet.
Jolande is bereikbaar via: