Groene tuintips

Groene tuinen helpen enorm in het bestrijden van wateroverlast en hittestress. En dat niet alleen. Een groene tuin is gezond, goed voor dieren en bovendien mooi. Heeft u een saaie, grijze, versteende voortuin? Komt er geen vlinder bij u op bezoek? Ook uw tuin kan insecten, vogels en bijvoorbeeld kleine zoogdieren zoals egels aantrekken. Maak van uw tuin een mini natuurgebied en zorg voor veel verschillende soorten groen zoals hagen, bomen, vaste planten en plekken met kruidachtigen zoals, koolzaad, klavers en brandnetels. Welk dier zou daar nu niet een bezoekje aan willen brengen?

Ons klimaat verandert. Het is soms lange tijd droog en dan zijn er ineens hevige regenbuien. Het riool raakt dan overbelast en de kans op overstromingen is groot. Door regenwater op te vangen in bijvoorbeeld een regenton kun je het gebruiken voor de planten in de tuin. Ook door tegels te vervangen voor groen maakt dat het water in de bodem terecht komt in plaats van in het riool. Een groene tuin is ook koeler tijdens lange, warme dagen. 

Wilt u ook een mooie groene tuin met bloemen en vogels? Waar meer koele plekken zijn en minder wateroverlast? Maar weet u niet hoe u moet beginnen? Ga dan eens gratis in gesprek met een tuincoach. Een tuincoach vertelt bijvoorbeeld hoe u regenwater kunt opvangen, welke planten en bloemen geschikt zijn voor uw tuin of balkon en hoe het voor dieren en insecten een fijne plek wordt.

Tips om zelf aan de slag te gaan

  • Vang regenwater op.
  • Haal zoveel mogelijk tegels uit je tuin.
  • Maak een moestuintje.
  • Kies makkelijke planten.
  • Trek dieren naar je tuin.
  • Maak je dak groen.

Hoe werkt het?

Ga naar www.duurzaamheidsloketnoordveluwe.nl en vraag een adviesgesprek aan. Binnen 7 werkdagen neemt iemand contact met u op om een (online) afspraak te maken. De tuincoach komt gratis bij u langs. Het gesprek duurt ongeveer 1,5 uur. Na afloop ontvangt u een samenvatting van het gesprek.

Wist u dat er subsidie is voor veel groene maatregelen? Bijvoorbeeld voor het vervangen van tegels door groen of het planten van bomen in uw tuin. Ga naar www.regionaalenergieloket.nl.