Bodycambeelden bekijken
- Handhavers van de gemeente kunnen in situaties van agressie of (dreigend) geweld hun bodycam aanzetten.
- De handhaver zal het altijd zeggen als hij of zij de bodycam aanzet. Behalve als dit niet kan. Dan start de handhaver de bodycam zonder het te zeggen.
Nodig bij uw aanvraag
Uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.
Wat u moet weten
Als u niet gefilmd wilt worden
Wilt u niet gefilmd worden? De handhaver stopt de bodycam niet. U dient achteraf een klacht in.
Wie mag de beelden bekijken
Wilt u de bodycambeelden bekijken? Dien dan eerst een klacht in tegen de handhaver. Pas daarna kunt u het bekijken van bodycambeelden aanvragen. Dit doet u online of u belt de gemeente: 0341 56 73 21(Verwijst naar een telefoonnummer)(Verwijst naar een telefoonnummer). De gemeente maakt met u een afspraak.
U bekijkt de beelden op het Huis van Ermelo. Dit doet u alleen. Kunt u niet komen? Of wilt u dat iemand anders de beelden bekijkt? Dan geeft u iemand toestemming om de beelden te bekijken voor u.
Wat doet de gemeente met de beelden
De beelden kunnen niet direct na de opname worden teruggekeken. We slaan de beelden van de bodycam 28 dagen beveiligd op. Daarna worden ze automatisch verwijderd. In uitzonderlijke gevallen bewaren we de beelden langer. Bijvoorbeeld als we ze gebruiken voor een strafrechtelijk onderzoek of een klachtenprocedure.
Waarom bodycams
Handhavers krijgen steeds vaker te maken met agressie en (dreigend) geweld. Daarom hebben ze bodycams die ze op hun borst dragen. Voelt de handhaver zich onveilig? Dan kan hij of zij de bodycam aanzetten. De bodycam staat altijd in standby stand. Dit betekent dat de camera wel registreert en de beelden na een minuut overschrijft. Door de minuut voorafgaand aan het aanzetten op te slaan is ook de aanleiding in beeld. We verwachten dat de bodycams zullen zorgen voor minder geweld en agressie tegen handhavers. Ook verwachten we dat zij zich veiliger zullen voelen.