Ermelo Zuid-West

We kijken op verschillende locaties in Ermelo Zuid-West naar mogelijkheden voor onderwijs en woningbouw. De reden hiervoor is de vernieuwing en uitbreiding van twee scholen in het plangebied Calluna en de wens voor het versneld realiseren van woningen.

Dat willen we doen op basis van een integrale visie en afweging. De ontwikkelingen en de vier locaties hangen met elkaar samen.

Het gaat om de volgende 4 plekken:

  • Plangebied Calluna
  • Kerkdennen
  • Pretoriusplein
  • Wethouder Balverszaal

Er is op dit moment nog geen ontwikkelopdracht voor deze plekken. Als er een ontwikkelopdracht komt, betrekken we bewoners en omwonenden bij dit proces.

Plangebied Calluna

Op de Zanderij bouwen we een nieuw sportcentrum. Daardoor kom het terrein van het huidige zwembad en sportcentrum Calluna vrij. Mogelijk wordt een deel van het Callunaterrein gebruikt voor woningbouw. Dat hangt ook af van de locatiekeuze voor andere functies, zoals onderwijs, de skatebaan, de duivenvereniging en de Jongeren ontmoetingsplaats (JOP).

Kerkdennen

De lokale politiek heeft als doel een nieuw bedrijventerrein te creëren bij de A28. Als dit mogelijk blijkt, dan komt Kerkdennen vrij voor woningbouw. Dit is alleen voor de hele lange termijn (2040 tot 2050). Het is daarom logisch dit mee te nemen in een onderzoek naar toekomstige ontwikkelingen in Ermelo Zuid-West.

Pretoriusplein

Er staat nog niet vast voor welk deel hier woningbouw komt. Dat hangt af van de locatiekeuze voor andere functies zoals bijvoorbeeld onderwijs. Op dit moment is op het plein samen met bewoners een park ingericht. Dit is tijdelijk totdat er een integrale gebiedsbenadering voor het totale gebied van het Pretoriusplein, de Klokbeker en het Calluna terrein is.

Wethouder Balverszaal

De wethouder Balverszaal wordt gesloopt. Deze sportzaal krijgt een plek in het nieuwe ‘Sportcentrum Zanderij’. De plek van de Wethouder Balverszaal  komt woningbouw. We zetten in op het bouwen van betaalbare woningen. De doelgroep en het type woning is nog onbekend. Wel hebben we het doel om vooral nultreden woningen te bouwen die geschikt zijn voor zowel ouderen als starters.

Informatieavond Ermelo Zuid-West

Op donderdag 30 november was er een informatiebijeenkomst over de toekomstige ontwikkelingen in Ermelo Zuid-West. Tijdens deze informatiebijeenkomst werden de verschillende plekken in het gebied toegelicht. We haalden kansen en zorgen op bij buurtbewoners en inwoners. Op de verschillende informatiehoeken van de locaties konden we met elkaar in gesprek en konden inwoners kansen en zorgen achter laten. Deze inbreng nemen we mee bij het opstellen van een voorkeursscenario voor de locaties.

We houden u op de hoogte via diverse (online) communicatiemiddelen, zoals deze projectpagina, de gemeentepagina, nieuwsbrieven voor inwoners, social media en persoonlijke communicatie.

Verslagen en Presentaties

Op 30 november vonden er twee informatiebijeenkomsten plaats over de toekomstige ontwikkelingen rondom schoollocaties en woningbouw in Ermelo Zuid-West. Het doel van de bijeenkomsten was om omwonenden en andere geïnteresseerden op de hoogte te brengen over de opgave die in Ermelo Zuid-West speelt. Omwonenden kregen de mogelijkheid te reageren op de komst van functies op vier specifieke plekken in het gebied. De bijeenkomsten waren goed bezocht met meer dan 200 aanwezigen. Deze werden georganiseerd door Diep in samenwerking met de gemeente Ermelo en stedenbouwkundig bureau IMOSS. In dit verslag geven we de besproken punten en inbreng van de deelnemers op een overzichtelijke manier weer. Deze worden meegenomen in het verdere proces. Door het verslag te delen met alle betrokkenen blijven zij op de hoogte van de ontwikkelingen.

In dit verslag vertellen we eerst wat meer over de achtergrond van de ontwikkelingen in Ermelo Zuid-West. Vervolgens geven we een samenvatting van de presentaties en interactieve sessies tijdens de informatiebijeenkomsten. Daarna zetten we de belangrijkste thema's en inzichten op een rijtje. Tot slot geven we aan wat de vervolgstappen zijn.

Achtergrondinformatie

In Ermelo Zuid-West kijkt de gemeente Ermelo op verschillende locaties naar mogelijkheden voor onderwijs en woningbouw. Dat komt door de vernieuwing en uitbreiding van twee scholen in het plangebied Calluna en de vraag naar extra woningen nu en in de toekomst. De ontwikkelingen en de verschillende locaties hangen met elkaar samen. Er is op dit moment nog geen ontwikkelopdracht voor deze locaties. De gemeente wil een denkrichting opzetten waarbij de functies onderwijs en woningbouw op de verschillende locaties in samenhang met elkaar worden bekeken. Het gaat bij deze denkrichting om een globale indeling van woningbouw en scholen die in samenhang in Zuid-West ontwikkeld kunnen worden. Het gaat dus niet om een stedenbouwkundige uitwerking met woningbouwaantallen die voorliggen. De vier locaties die centraal stonden tijdens de informatiebijeenkomsten waren:

  • 1.Wethouder Balverszaal
  • 2.Callunaterrein
  • 3.Pretoriusplein
  • 4.Kerkdennen


De ontwikkelingen in Ermelo Zuid-West staan pas aan het begin van het proces. Deze informatiebijeenkomsten waren een eerste stap om betrokkenen op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen. Maar ook om kansen en zorgen op te halen ten aanzien van de vier locaties. Deze inbreng wordt meegenomen in een haalbare en kansrijke denkrichting voor de vier locaties. Als er meer duidelijkheid is over de voorkeursplannen voor de vier locaties, komen er per ontwikkel-locatie in de toekomst meer participatiemomenten, waarbij we omwonenden en belanghebbenden betrekken.

Programma van de informatiebijeenkomsten

Tijdens de informatiebijeenkomsten werden verschillende presentaties gegeven en gesprekken gevoerd. Betrokkenen kregen inzicht in de ontwikkelingen en zij konden reageren. De volgende onderwerpen zijn besproken tijdens de avond:

  • Presentatie over de opgave van de gemeente Ermelo: Melvin Prince, projectleider ruimtelijke ontwikkeling, presenteerde hoe de woningbouwopgave en de uitbreiding van scholen in Ermelo Zuid-West met elkaar samenhangen. Bij de ontwikkelingen spelen een aantal uitgangspunten die bepalen hoe de functies kunnen worden ingevuld op de plekken. De gemeente gaf ook aan wat het gewenste resultaat van de ontwikkelingen in Ermelo Zuid-West is: goede samenhang van betaalbare woningen, gezonde en duurzame scholen mét kinderopvang én aandacht voor andere functies die al aanwezig zijn op de plekken. Daarnaast werd er uitleg gegeven over de denkrichting waar de gemeente aan werkt en hoe de planning eruit kan zien voor de verschillende ontwikkel-locaties.
  • Presentatie over de ontwikkel-locaties en mogelijke functies die er terecht kunnen komen: Tesse Bijlsma, landschapsarchitect bij IMOSS presenteerde per locatie hoe de huidige situatie eruit ziet door middel van een luchtfoto. Vervolgens werd de huidige situatie weergegeven met een overzicht van thema’s als bebouwing en functies, groen & omgeving en verkeer & parkeren. Als laatste werden de mogelijke denkrichtingen per locatie gepresenteerd.
  • In gesprek bij informatiehoeken: aan de hand van 5 informatiehoeken werden bezoekers uitgenodigd om hun kansen en zorgen te delen. Ze kregen de gelegenheid in gesprek gaan met mensen van Diep, IMOSS en de gemeente Ermelo. Deelnemers konden hun kansen en zorgen achterlaten op post-it’s per locatie. Er was ook een plek waar deelnemers hun overige kansen en zorgen kwijt konden.

Belangrijkste kansen en zorgen per locatie

Tijdens de informatiebijeenkomsten zijn veel verschillende kansen en zorgen naar voren gekomen en hebben deelnemers waardevolle inzichten gedeeld. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste kansen en zorgen per locatie:

  • 1.Wethouder Balverszaal: Op deze locatie zijn deelnemers positief over woningbouw, als de bouwstijl aansluit bij de omgeving en het dorpse karakter blijft. Enkele deelnemers zijn positief over het onderzoeken van de verplaatsing van de Augustinusschool naar deze locatie. Maar ze benadrukken dat de beschikbaarheid van de woningen van groot belang is voor jongeren, ouderen en het sociale huursegment. Er zijn wel zorgen over de hoogte van de mogelijke woningbouw, het behoud van groenstructuren en het voorkomen van een toename over bebouwde oppervlakte ten opzichte van de huidige locatie van de sportzaal.
  • 2.Callunaterrein: Op deze locatie zien deelnemers het als een kans om twee scholen te plaatsen en efficiënt om te gaan met algemene faciliteiten, zoals parkeren en speelvoorzieningen. Het biedt ook mogelijkheden om (gedeelde) ruimtes multifunctioneel te gebruiken. Er wordt aangegeven dat de Klokbeker een lokaal karakter heeft en 'geworteld' is op de huidige locatie langs de heide. Er zijn zorgen geuit over het creëren van veilige toegangswegen naar de scholen toe en het behouden van een onderscheidende identiteit voor beide scholen. Deelnemers vinden het behoud van groen op het Callunaterrein erg belangrijk. Ze zien kansen voor woningbouw, zelfs hoogbouw langs de heide is mogelijk. Het is van belang na te denken over hoe senioren kunnen doorstromen in de woningen. Bij woningbouw op deze locatie zijn er veel zorgen over de toenemende verkeersdruk, waarbij zowel parkeren als bereikbaarheid belangrijke thema's zijn bij de uitwerking van het stedenbouwkundig plan voor Calluna.
  • 3.Pretoriusplein: Deelnemers benadrukken dat het Pretoriusplein een geschikte plek is voor woningbouw, gericht op senioren en starters. Ondergronds parkeren wordt hier als kansrijk beschouwd. Het invoeren van eenrichtingsverkeer wordt gezien als een kans om het gebied beter toegankelijk te maken. Men ziet tevens mogelijkheden voor een school op deze locatie, vooral wanneer dit gecombineerd wordt met andere maatschappelijke functies zoals een buurthuis, jeugdwerk, en speelmogelijkheden. Bij zowel de komst van een school als de nieuwbouw van woningen uiten deelnemers zorgen over toenemende verkeersdruk. Daarbij geven sommigen aan dat dit zelfs tot onveilige situaties kan leiden als er een school wordt ontwikkeld. Hoogbouw wordt op het Pretoriusplein niet als een haalbare optie gezien. Zoals ook voor de andere twee locaties wordt aangegeven vindt men het behoud van het huidige groen een belangrijk aandachtspunt.
  • 4.Kerkdennen: Op de locatie Kerkdennen hebben deelnemers een voorkeur voor de ontwikkeling van woningbouw. Men ziet het als een kans om de industrie uit te faseren, wat de verkeersveiligheid in het gebied kan verbeteren. Ze zien ook mogelijkheden om het gebied op korte termijn anders te ontsluiten, waardoor het vrachtverkeer minder overlast veroorzaakt. Zorgen bestaan er over ondernemers en/of grondeigenaren die mogelijk te weinig perspectief ervaren en zich onvoldoende betrokken voelen bij de ontwikkelingen. Met de komst van woningbouw op deze locatie zou Ermelo Zuid-West mogelijk nog drukker worden, wat in de toekomst problemen kan opleveren voor de scholen. Deelnemers wijzen er ook op dat zware industrie eigenlijk al lang geleden verplaatst had moeten worden.

Overige aandachtsgebieden: Deelnemers benadrukten het belang van een snelle oplossing voor leegstand. Ook werden vragen gesteld over de rol van duurzaamheid en circulariteit bij de ontwikkeling van de locatie. Verder werd het belang benadrukt van het betrekken van lokale partijen bij de ontwikkeling van de locaties. Men gaf aan goed op de hoogte gehouden te willen worden van de ontwikkelingen die zich op elke locatie zullen voordoen en benadrukte het belang van goede en zorgvuldige communicatie gedurende het proces. Vooral bij het aanpakken van verkeersproblematiek is het belangrijk om de samenhang tussen de verschillende ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Daarnaast werd aangegeven dat het zinvol is om te onderzoeken of woningbouw bovenop de schoollocaties kan worden geplaatst.

Vervolgstappen

De gemeente Ermelo, Diep en IMOSS zijn blij met de opgehaalde input en goede suggesties voor functies en voorzieningen in het gebied. De vraagstukken rondom groen, verkeer en mobiliteit zijn bekend en vragen om een goede uitwerking. Deze belangrijke kansen en zorgen geven waardevolle richting aan de verdere ontwikkeling van het Ermelo Zuid-West. Deze zullen worden meegenomen bij het kiezen van een eerste denkrichting. De bevindingen uit de informatiebijeenkomsten bieden een goede basis voor het vervolg waarin per locatie een stedenbouwkundig ontwerp wordt gemaakt.
Zodra het college van de gemeente Ermelo een denkrichting kiest, wordt de omgeving daarover geïnformeerd. Op basis van de gekozen denkrichting zullen er per locatie nieuwe participatiemomenten georganiseerd worden om tot een concreet plan te komen. Omwonenden worden op tijd geïnformeerd over vervolgbijeenkomsten, zodat ze zich kunnen aanmelden om mee te denken. Dit verslag, de veel-gestelde vragen en verdere informatie over de ontwikkeling van Ermelo Zuid-West zijn terug te vinden op de website van de gemeente Ermelo.

Heeft u vragen of opmerkingen, of wilt u nog suggesties doorgeven? Neem dan contact op met Melvin Prince via m.prince@ermelo.nl.