HOME  |  Projecten  |  Vitale vakantieparken

Vitale vakantieparken


Voor de gemeente Ermelo zijn toerisme en recreatie belangrijk. Ermelo heeft daarin ook heel wat te bieden. Het is prachtig gelegen aan de rand van de Veluwe, niet ver van het Veluwemeer. Bossen, heide, water en agrarisch gebied wisselen elkaar af. Met bijna 100 vakantieparken heeft Ermelo de meeste verblijfsplaatsen in de Noord-Veluwe. Duidelijk dus dat deze sector van groot belang is voor de welvaart en welzijn van de gemeente. Het is echter ook een sector die onder druk staat. Daar gaat de gemeente, samen met recreatieondernemers en eigenaren van vakantiewoningen, mee aan de slag.

  • 150 hectare
  • 77 terreinen met chalets
  • 16 terreinen met combinaties
  • 6 campings

Versterken verblijfsrecreatie

Ermelo wil de verblijfsrecreatie versterken. Dus de vakantieparken met bungalows, chalets, stacaravans en/of kampeerplaatsen. De versterking is nodig omdat deze sector onder druk staat. De vakantieparken in Ermelo zijn zeer verschillend van aard. En het aanbod sluit niet meer goed aan bij de vraag van de consument. Gezamenlijk zoeken gemeente en recreatieondernemers naar de mogelijkheden om de verblijfsrecreatie te versterken.

Toekomstperspectief

Ermelo heeft een aantal uitstekende recreatieondernemingen en deze zijn belangrijk voor de toekomst van de verblijfsrecreatie in de gemeente en in de regio. Deze bedrijven krijgen meer ruimte voor hun ontwikkeling. Van de bedrijven waar nu geen recreatie plaatsvindt wordt gekeken of deze zo kunnen veranderen dat ze toch weer een recreatieve functie krijgen. Van parken die geen recreatieve functie meer hebben, en daartoe ook geen mogelijkheid meer hebben, kijken we naar andere functies.

De gemeente Ermelo wil dat over tien jaar de vakantieparken een grotere bijdrage leveren aan de lokale economie, en aan de kwaliteit van Ermelo als recreatiegemeente. De focus in het project Vitale Vakantieparken blijft liggen op de kansen die de recreatieve sector biedt.

Uitvoering in drie delen van Ermelo

De vakantieparken liggen vooral geclusterd in drie delen van Ermelo. Dit zijn Strokel en Tonsel, Drieërweg en kern Horst. Daarnaast liggen er in het buitengebied ook nog vakantieparken. Hier is maatwerk per vakantiepark nodig. Voor de drie gebieden is nu een toekomstvisie beschreven. Deze is begin 2016 door de gemeenteraad vastgesteld. Door de uitvoering van de visie samen met de ondernemers op te pakken krijgen de drie gebieden ruimte voor groei of verandering.


Strokel en Tonsel

De meeste vakantieparken in Ermelo zijn te vinden in het gebied tussen het Strokelbos en het Tonselseveld. Het gebied is 55 hectare groot, omvat 32 terreinen en circa 950 huisjes en 250 stacaravan. 

Lees meer over het gebied Strokel en Tonsel


Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met de projectleider, mevrouw Daisy van Voorst..
E-mail: d.vanvoorst@ermelo.nl

Drieërweg

De Paalberg, de Driehoek en Fijn-Oord zijn al van oudsher aanwezig in dit gebied. Er zijn 11 bedrijven gevestigd, op een totaal terreinoppervlak van 45 hectare. 

Lees meer over het gebied de Drieërweg


De weg naar de gewenste toekomst

De toekomstvisie op de verblijfsrecreatie geeft weer hoe de sector er zo rond 2025 uit ziet in Ermelo. 

Lees meer over de toekomstvisie

Downloads en links

Alle handige downloads en links hebben wij hieronder overzichtelijk bij elkaar gezet.

Kern Horst

Dicht tegen de kern van Horst liggen 15 vakantieparken. Het zijn over het algemeen kleine terreinen die in elkaar overlopen. Het geheel is nogal onoverzichtelijk.  

Lees meer over het gebied Kern Horst


Veelgestelde vragen

Vragen en Antwoorden over het project Vitale Vakantieparken.