HOME  |  Projecten  |  Procedure en planning Wijk van de Toekomst

Procedure en planning Wijk van de Toekomst

De provincie Gelderland heeft 4.4 miljoen subsidie toegekend aan de Wijk van Toekomst om de woningen aardgasvrij te maken. We starten in het voorjaar van 2020 en hebben hier tot 31 december 2026 de tijd voor. Eigenaren van een woning op bovengenoemde adressen krijgen een ‘aardgasvrij budget’ van € 12.000,00 om in eigen tempo in drie stappen van het aardgas af te gaan. De kennis en ervaringen worden gedeeld met andere Gelderse gemeenten binnen het programma Wijken van de Toekomst van het Gelders Energieakkoord (GEA) en het landelijke kennis- en leerprogramma van de VNG.

Videobijeenkomsten in plaats van bewonersavond

We vinden het erg vervelend dat we op dit moment geen bewonersavonden kunnen organiseren. We geven je graag meer informatie over het aanvragen van de subsidie. Daarom organiseren we op maandag 18 mei en dinsdag 26 mei van 20.00 – 21.30 uur een videobijeenkomst. Wil je meedoen? Geeft je dan op via duurzamer@ermelo.nl Geef hierbij aan welke dag jouw voorkeur heeft. Dan krijg je van ons een uitnodiging en verdere instructies. Bij grote belangstelling organiseren we meerdere videobijeenkomsten. 

Aardgasvrij in drie stappen

Om de Wijk van de Toekomst aardgasvrij te maken hebben we 7 jaar de tijd. Vanaf het voorjaar 2020 tot en met 31 december 2026. Alle particuliere eigenaren kunnen in die periode in hun eigen tempo hun huis gaan isoleren en/of aardgasvrij verwarmen. Je kunt meteen beginnen en alles in een keer doen. Maar je kunt ook nog een paar jaar wachten of jaarlijks in kleine stappen te werk gaan. Je aardgasvrij budget is geldig tot en met 31 december 2026. 

De start van het project loopt onder andere door het Coronavirus helaas vertraging op. Dat komt door de overheid afgekondigde maatregelen. Die hebben bijvoorbeeld gevolgen voor een huisbezoek van een energie-adviseur. De eerste isolatie-adviezen vinden dan ook telefonisch plaats. Of dat voldoende informatie geeft, gaan we in een eerste proefronde met 20 bewoners ervaren.

Stap 1: een individueel isolatie-advies

De eerste stap is het aanvragen van een individueel energieadvies. Omdat het energieadvies speciaal wordt gemaakt voor de Wijk van het Toekomst, willen we eerst met 20 bewoners een testfase voor energieadviezen doorlopen. We zijn daarvoor op zoek naar 20 bewoners die mee willen doen aan deze testfase. Heb je interesse? Geef je dan vóór 30 mei op bij Veluwe Duurzaam. Bij meer dan 20 aanmeldingen maken we een evenredige verdeling tussen rijwoningen, 2-onder-1 kapwoningen en vrijstaande woningen in de wijk.

Je betaalt in deze testfase € 75,- voor het advies. Als je maatregelen uit het advies laat uitvoeren, krijg je dit bedrag weer terug. De overige advieskosten worden in deze testfase door de gemeente betaald. Na de testfase kan iedere bewoner zich inschrijven voor een energieadvies. Als het zover is, krijgen alle bewoners daarover bericht. De kosten voor het energieadvies kunnen volledig uit het subsidiebudget worden betaald. Zodra de proeffase voorbij is en iedereen een advies kan aanvragen, stellen wij alle bewoners daarvan op de hoogte. Je hoéft overigens niet meteen mee te doen, je kunt ook een paar jaar wachten. Dat is aan jou.

Stap 2: uitvoering van isolatiemaatregelen uit het advies 

Als je een isolatiemaatregel uit het advies uit laat voeren betaal je de helft zelf. De andere helft wordt direct door de gemeente aan de uitvoerder betaald uit jouw budget. Ben je een doe-het-zelver? Dan krijgt je de helft van jouw materialen vergoed. Je kunt alles in één keer regelen. Maar je kunt ook bijvoorbeeld om de twee jaar een maatregel (laten) uitvoeren. Het tempo is aan jou.

Stap 3 Installatiefase

Deel 1: Oriëntatie op installatietechniek

Als jouw huis al goed geïsoleerd is, hoef je niet veel meer aan isolatie te doen. Dan hou je veel van jouw aardgasvrij budget over voor de installatie van een aardgasvrije installatietechniek. We hebben in deze wijk tot en met 2026 de tijd om helemaal aardgasvrij te worden. Dus we hebben nog even de tijd om ons goed te oriënteren op de technische mogelijkheden. Dat doen we samen met de bewonerswerkgroep en deskundigen. We delen de kennis die we opdoen met alle eigenaar/bewoners.

Deel 2: Uitvoering van installatietechniek

Na de isolatiefase en de oriëntatie op installaties volgt de installatiefase tot aan eind 2026. Ook daarvoor nemen we ruim de tijd.

Op deze website vind je nog meer informatie over de subsidie. Ook kun je kijken bij de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij, stuur dan een mail naar duurzamer@ermelo.nl.