HOME  |  Projecten  |  Maand van de Duurzaamheid

Maand van de Duurzaamheid

De oktobermaand staat in Ermelo in het teken van duurzaamheid. Want een duurzame leefomgeving is voor iedereen belangrijk. Nu en in de toekomst. Om dat te realiseren hebben we elkaar nodig: inwoners, maatschappelijke organisaties én ondernemers. Samen naar een duurzamer Ermelo. Verschillende organisaties initiëren allerlei activiteiten rondom dit thema. 

Leerlingen maken Ermelo schoon

Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP) organiseert ‘Ermelo Schoon’. Veel Ermelose basisscholen en Groevenbeek helpen mee om in de schoolomgeving zwerfafval op te ruimen.

Wanneer: vrijdag 4 oktober 9.00-16.00 uur
Waar: verschillende locaties
Voor wie: 4 t/m 18 jaar 


Plastic monsters in Ermelo

Scholieren maken monsters van afval. De Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP) werkt samen met scholen voor een ‘Plastic Monster Tour’ van Greenpeace. Ze zijn te bewonderen in winkeletalages in het centrum.

Wanneer: de helle maand oktober
Waar: centrum


De Levende Bibliotheek

Informatie haal je niet alleen uit boeken. Daarom is er een ‘Levende Bibliotheek’. Je kunt in gesprek gaan met mensen die duurzaam reizen. Met bijvoorbeeld een elektrische motor of auto. De Levende Bibliotheek is de afsluiting van de Kinderboekenweek met als thema ‘Reis je mee?

Wanneer: zaterdag 12 oktober 13.00 tot 15.00 uur
Waar: Raadhuisplein bij het gemeentehuis en de 'Mobiliteitsmarkt'.
Voor wie: kinderen van 4 t/m 12 jaar


Duur(zaam)sportfestijn

Heel Ermelo Beweegt organiseert deze editie van een sportfestijn met een duurzame twist. Kinderen bewegen, sporten en spelen deze middag en maken zelf hun eigen smoothie met een blender die door een fiets aangedreven wordt. De toegang is gratis. Meer info via heelermelobeweegt@interactie-ermelo.nl.

Woensdag 23 oktober 13.00-16.00 uur
Waar: sporthal Calluna
Voor wie: kinderen van 2 tot 12 jaar


Help de hei een handje mee

De Groevenbeekse heide groeit steeds meer dicht met boompjes en struiken. Samen stropen we de mouwen op om het dichtgroeien van dit bijzondere stukje natuur tegen te gaan.

Wanneer: zaterdag 5 oktober 9.00-12.00 uur
Waar: Groevenbeekse heide
Voor wie: vanaf 12 jaar


Duurzame avond

Een avondprogramma in de Dialoog met de theatershow 'Eerste hulp bij klimaatverandering . Ook wordt de Groene Pauw Award uitgereikt. De toegang is gratis maar vol=vol.

Wanneer: vrijdag 11 oktober 20.00 tot 21.30 uur
Waar: De Dialoog
Voor wie: 16 jaar en ouder


Gratis energieadvies

Wil je je woning verduurzamen en heb je vragen over bijvoorbeeld de isolatie van je woning, duurzame installaties of bouwkundige uitdagingen? Kom dan 17 oktober naar het gratis 25-minuten energieadvies in het gemeentehuis van Ermelo. Maak wel vooraf een afspraak, dan weet je precies hoe laat jouw gesprek plaatsvindt. Aanmelden kan via www.veluweduurzaam.nl/spreekuur.

Wanneer: donderdag 17 oktober 18.00-20.00 uur
Waar: gemeentehuis


Duurzaamheidsmarkt Groevenbeek

Een markt vol inspiratie over hoe je duurzamer met je leven om kunt gaan. Voor leerlingen en andere geïnteresseerden. De ecoraad, bestaande uit leerlingen van Groevenbeek, organiseert deze markt. Doel van deze raad is om Eco-School Groevenbeek en haar leerlingen en leraren milieuvriendelijker te maken.

Wanneer: woensdagmiddag 30 oktober
Waar: Chr. college Groevenbeek
Voor wie: alle leeftijden


Duurzaam winkelen

Maak kennis met duurzame producten van Ermelose winkeliers. Ze hebben de winkeletalages gevuld met gezonde, eerlijke en milieuvriendelijke producten. Laat je verrassen!

Wanneer: 5 t/m 12 oktober
Waar: centrum 
Voor wie: alle leeftijden


Mobiliteitsmarkt

Laat je inspireren op het gebied van duurzame vervoersmanieren op de mobiliteitsmarkt in Ermelo. Ervaar bijvoorbeeld het rijden in een elektrische auto of ontdek de trends op het gebied van (elektrische) fietsen. De toegang is gratis.

Wanneer: zaterdag 12 oktober 13.00-16.00 uur
Waar: Raadhuisplein en ‘Levende Bibliotheek’.


(Film)avond ‘Winst met kringlooplandbouw’

Praat mee over het thema voeding aan de hand van fragmenten uit de film ‘Winst met kringlooplandbouw’. Centrale vraag is hoe op een andere manier economisch haalbaar voedsel gemaakt kan worden. Mensen van de Universiteit van Wageningen geven uitleg. Meer info via NMP info@nmpermelo.nl of Ruud de Jong ruud.dejong@kpnmail.nl. Toegang is gratis.

Wanneer: dinsdag 22 oktober 20.00 tot 22.00 uur
Waar: De Dialoog
Voor wie: 16 jaar en ouder