HOME  |  Projecten  |  Duurzaam nieuws  |  Regionale startnotitie voor duurzame elektriciteit

Regionale startnotitie voor duurzame elektriciteit (26-11-2019)

Dit item is verlopen op 07-01-2020.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de bestuurlijke startnotitie Regionale Energie Strategie (RES) Noord-Veluwe vastgesteld. In de RES beschrijft de regio Noord-Veluwe hoeveel duurzame elektriciteit zij kan en wil opwekken in 2030, en op welke plekken. De regio bestaat uit zeven gemeenten (Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Elburg en Hattem). Deze gemeenten werken samen met de provincie Gelderland en het waterschap Vallei & Veluwe.

Maatschappelijke partners en inwoners praten mee 

De regio werkt samen met maatschappelijke partners en inwoners. In het najaar zijn de ruimtelijke ‘ateliers’ gestart. Dit zijn gesprekken met alle betrokkenen over een bepaalde ‘ruimte’, zoals een bedrijventerrein of een gebied met landbouw. Tijdens deze gesprekken krijgen we meer kennis over de gebieden. Daarmee kunnen we makkelijker bepalen welke plekken geschikt zijn voor grootschalige opwek van duurzame elektriciteit. De ateliers lopen tot het voorjaar van 2020 en zijn de basis voor het concept RES.

Definitieve startnotitie in 2021

Het plan RES moet op 1 juni 2020 klaar zijn. Uiterlijk op 1 maart 2021 moet de regio een definitieve RES klaar hebben. Deze afspraken staan in het landelijke Klimaatakkoord.