HOME  |  Projecten  |  Duurzaam nieuws  |  Lekker koken op inductie

Lekker koken op inductie (15-12-2018)

Zaterdagmiddag was tv-kok Ramon Brugman op bezoek in de Wijk van de Toekomst. In deze wijk in Ermelo west zijn de bewoners samen met onder andere de gemeente en UWOON aan het kijken hoe ze van het aardgas af kunnen. Aardgasvrij wonen betekent onder andere niet meer koken op gas, maar op inductie. En dat is wat chefkok Ramon Brugman, bekend van het tv-programma BinnensteBuiten,  kwam doen. In de duurzaam ingerichte voorbeeldwoning aan de Kievitstraat 71 gaf hij kookworkshops aan bewoners.

Koken op inductie is energiezuinig, eenvoudig en veilig
Veel mensen denken dat koken op inductie lastig of eng is. Dit is zeker niet het geval. Koken op inductie is veiliger dan koken op bijvoorbeeld gas. Er komt geen vuur aan en te pas en verhitting vindt alleen plaats op de plekken waar de pan contact maakt met de plaat. Hieromheen blijft de inductieplaat koel. En op het moment dat je de pan van de plaat haalt, vindt er geen verhitting meer plaats. Het is dus naast energiezuinig ook een heel veilige manier van koken.

Smullen maar
Moeilijk is het ook niet want je kunt de temperatuur zeer nauwkeurig instellen en reguleren. Het is hooguit even wennen. En dat je er de lekkerste gerechten mee op tafel tovert, dat bewezen de deelnemers aan de workshop. Het was smullen geblazen. Samen met Ramon maakten ze gebakken kogelbiefstuk met ui compote en pasta met paddenstoelen en dragonsaus. De producten werden geleverd door de Natuurwinkel Ermelo en Slagerij Uit de Bosch.

Veel pannen zijn al geschikt voor koken op inductie, maar niet allemaal. Het kan zijn dat je nieuwe pannen moet aanschaffen. En schoonmaken. Dat gaat veel makkelijker dan bij een gasfornuis. Zo’n plaat neem je af met een vochtige doek en klaar is kees. Na de workshop werd de kennis van de deelnemers nog op de proef gesteld met een quiz. De winnaar mocht een gesigneerd kookboek van Ramon mee naar huis nemen.