HOME  |  Projecten  |  Duurzaam nieuws  |  Hoe bereid je je voor op aardgasvrij wonen?

Hoe bereid je je voor op aardgasvrij wonen? (11-07-2019)

Bijna alle inwoners van de gemeente Ermelo gebruiken aardgas om hun woning te verwarmen en te koken. Jij waarschijnlijk ook. Dit gaat veranderen. Want ook in Ermelo gaan we op den duur met z’n allen van het aardgas af. Dat willen we wijk voor wijk gaan doen.

Wijk van de toekomst

In de Wijk van de Toekomst, een gedeelte van wijk West, zijn we al samen met bewoners aan de slag gegaan. De wijk bestaat uit koop- en huurwoningen. Er is een werkgroep van bewoners opgericht. Zij zitten met verschillende partijen om tafel om een wijkwarmteplan te ma­ken. Vorige week heeft deze wijk van de provincie Gelderland 4,4 miljoen euro subsidie gekregen. Tijdens de informatieavond op 10 juli werden de bewoners over de subsidiemogelijkheden geïnformeerd (zie foto). Zij zijn nu de pioniers van de gemeente Ermelo als het gaat om de omslag van aardgas naar duurzame alternatieven. Alle kennis en ervaringen die we samen opdoen in deze wijk nemen we mee naar de andere wijken.

We gaan het samen doen

De gemeente is bezig met een plan waarin staat welke wijk op welk moment aan de beurt is. Ook onderzoeken we welke duurzame alternatieven er voor aard­gas zijn. Dit plan heet met een duur woord een ‘Transitievisie Warmte’. We werken hierin samen met gemeenten in de regio, netbeheerder Liander en woningcoöperatie UWOON. Ook spelen lokale organisaties zoals energiecoöperatie Veluwe-Energie een rol. En natuurlijk jij als inwoner van Ermelo. In het najaar nodigen we je uit om met ons mee te denken over de transitievisie. Eind dit jaar willen we de Transitievisie Warmte af hebben.

Wat kun je nu al doen?

Wil je nu al aan de slag? Wij raden je aan om even te wachten met het aardgasvrij maken van je woning. Totdat we meer inzicht hebben in de mogelijke alternatieven. Wel kun je alvast beginnen met het isoleren van je woning. Hoe minder warmte je verliest, hoe minder energie er nodig is om je huis te verwarmen. Ook kun je bij de aanschaf van een nieuwe keuken kijken naar een inductiekookplaat in plaats van een gastoestel. Vanaf 2020 maken we per wijk plannen voor de uitvoering van de Transitievisie Warmte en wordt duidelijk welke alternatieve technieken mogelijk zijn. Dan gaan we echt aan de slag om Ermelo aardgasvrij te maken!

Meer weten?

Les meer over de ervaringen in de Wijk van de Toekomst op www.ermelo.nl/wijkvandetoekomst.