HOME  |  Projecten  |  Duurzaam nieuws  |  Deelnemers enthousiast over proef 'Ik doe GF gewoon apart!'

Deelnemers enthousiast over proef 'Ik doe GF gewoon apart!' (07-12-2017)

Dit item is verlopen op 31-12-2018.

In wijk West zijn we bezig met de proef ‘Ik doe Groente- en Fruitafval (GF) gewoon apart!’. Dit doen we in de maanden oktober, november en december. En het gaat goed! De deelnemers zijn enthousiast en de eerste resultaten zijn zichtbaar. Gemiddeld wordt op dit moment 160 tot 180 kg groente- en fruitafval per inzamelronde ingezameld. Van ongeveer 60 tot 70 huishoudens.

Tijdens de proef bieden deelnemers gratis het groente- en fruitafval apart aan. Zij hebben hiervoor een speciaal keukenafvalemmertje met composteerbare afvalzakjes. Het GF-afval wordt maar liefst twee keer per week opgehaald. Dit om afval scheiden zo gemakkelijk mogelijk te maken. De deelnemers konden kiezen uit vier verschillende type afvalemmertjes. Wij krijgen daarmee inzicht in wat de meest ideale afvalemmer is voor het scheiden van groente- en fruitafval.

Onderzoek naar gebruikservaring

We onderzoeken hoe het apart houden van groente- en fruitafval bevalt. Ook het aanbieden zelf en het aantal keren dat het GF opgehaald wordt. En niet te vergeten de keuze van het afvalemmertje. Drie weken na de start van de proef heeft onderzoeksbureau AHA! een telefonische enquête gehouden. Er zijn aan 92 deelnemers vragen gesteld. Dit doen ze aan het einde van de proef nog een keer.

Platform

We houden tijdens de proef contact met de deelnemers in een online platform. We beantwoorden op die manier vragen en geven tips. Deelnemers kunnen zo eenvoudig onderling ervaringen uitwisselen.

Afsluiting

De laatste ophaaldag is op donderdag 21 december. Dan stopt de proef. Het groente- en fruitafval kan dan weer in de groene GFT-container worden aangeboden. De afvalemmertjes en afvalzakjes mogen de deelnemers houden en blijven gebruiken. Composteerbare zakjes zijn onder andere verkrijgbaar bij de supermarkt. Na afloop evalueert we de resultaten van de GF-proef.