HOME  |  Projecten  |  Duurzaam nieuws

Duurzaam nieuws

Hier vindt u het laatste nieuws over duurzame ontwikkelingen in de gemeente Ermelo en welke initiatieven de gemeente zelf onderneemt voor een duurzamer Ermelo. 

Volg ons ook via:

Volg Ermelo Duurzamer via Facebook Volg Ermelo Duurzamer ook via Twitter

 • Ermelo leert duurzamer

  (11-12-2018)

  Jong geleerd is oud gedaan. Dit spreekwoord geldt zeker als het gaat om duurzaamheid en techniek. Denk bijvoorbeeld aan het technische personeel dat nodig is voor het installeren van warmtepompen. Of het ontwikkelen van nieuwe technieken voor hergebruik van afval. Kinderen van nu zijn de werknemers van straks. Met duurzaamheidsonderwijs wordt de nodige basis gelegd voor duurzame ontwikkeling. 

 • Duurzaamheid Award “De Groene Pauw” uitgereikt aan Riet Bezemer

  (20-11-2018)

  Afgelopen zaterdag is voor de eerste keer de Duurzaamheid Award “De Groene Pauw” uitgereikt aan Riet Bezemer, voorzitter Veluwe-Energie. Wethouder Duurzaamheid, Leo van der Velden, overhandigde de onderscheiding tijdens de speciale ledenvergadering van coöperatie Veluwe-Energie in de Witte Heide.

 • Eerste zonneveld in Ermelo in zicht

  (13-11-2018)

  Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het initiatief van groepsaccommodatie De Aalbertshoeve voor het realiseren van een zonneveld. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het initiatief, wordt dit in onze gemeente het eerste zonneveld met zonnepanelen. Het zonneveld van 3,3 hectare komt op het eigen terrein van De Aalbertshoeve. Het zal voor circa 700 huishoudens duurzame energie opwekken.

 • Zonnepanelen op Bernhardschool

  (04-10-2018)

  Op woensdag 3 oktober is de aanleg van zonnepanelen op het dak van de Bernhardschool gestart. Wethouder Duurzaamheid Leo van der Velden reikte symbolisch het eerste paneel aan de installateur op het dak aan. Dit is alweer het derde dak in het project “Zon op Ermelose scholen” van Veluwe-Energie.

 • Collectieve inkoop zonnepanelen: Ermelo in de Zon

  (06-09-2018)

  In oktober starten we samen met het regionale energieloket Veluwe Duurzaam een collectieve particuliere inkoopactie van zonnepanelen: Ermelo in de Zon. Met deze actie wil de gemeente haar inwoners in staat stellen op een eenvoudige manier zonnepanelen te kopen en te installeren. Veluwe Duurzaam begeleidt het proces. Zij zijn ook betrokken bij eerdere succesvolle collectieve inkoopacties in onze buurgemeenten Harderwijk en Elburg waar toen honderden mensen op hebben ingetekend.

 • Tweede bijeenkomst Wijk van de Toekomst nog drukker bezocht

  (16-07-2018)

  Op donderdag 11 juli waren er meer dan honderd genodigde wijkbewoners uit Ermelo West aanwezig in de sportkantine van voetbalvereniging EFC. Deze bijeenkomst was een vervolg op startbijeenkomst van de eerste informatieavond op 22 mei over de Wijk van Toekomst. Ook deze tweede bijeenkomst stond vooral in het teken van informatieuitwisseling en het beantwoorden van veel vragen.

 • Pilot warmtescans van start in Ermelo West

  (22-02-2018)

  In februari/maart ontvangen ruim 540 huizen in Ermelo West een gratis warmtescan van hun woning. Dit is een infraroodfoto die een beeld geeft wat de woning aan warmte verliest. De foto geeft een indruk of de woning goed of minder goed is geïsoleerd. We zijn hiermee gestart om huiseigenaren en huurders te helpen met het energiezuiniger maken van hun woning.

 • Gemeente Ermelo onderzoekt mogelijkheden aardgasvrij wonen

  (18-01-2018)

  Ermelo wil in 2030 energieneutraal zijn en alleen gebruik maken van energie die duurzaam is opgewekt. Om dit doel te bereiken en om de CO2 uitstoot drastisch te verminderen is het nodig dat bestaande woningen en nieuwbouw overgaan van aardgas naar duurzame verwarming en elektrisch koken. De gemeente laat onderzoeken hoe we deze warmtetransitie gaan vormgeven.

 • Ambassadeur voor duurzaamheid bij bedrijven

  (09-01-2018)

  Sinds 2016 heeft onze gemeente een ambassadeur ‘duurzame ontwikkeling bedrijven’. Voor dit jaar staat samen werken aan een beter klimaat hoog op de agenda.

 • Groen licht voor grootschalige duurzame energie opwek

  (15-12-2017)

  Afgelopen donderdag is de gemeenteraad akkoord gegaan met het rapport ”Verkenning naar grootschalige duurzame energieopwekking”. Hiermee is er groen licht voor projecten en plannen op het gebied van windenergie, zonneparken en biomassa.

 • Deelnemers enthousiast over proef 'Ik doe GF gewoon apart!'

  (07-12-2017)

  In wijk West zijn we bezig met de proef ‘Ik doe Groente- en Fruitafval (GF) gewoon apart!’. Dit doen we in de maanden oktober, november en december. En het gaat goed! De deelnemers zijn enthousiast en de eerste resultaten zijn zichtbaar. Gemiddeld wordt op dit moment 160 tot 180 kg groente- en fruitafval per inzamelronde ingezameld. Van ongeveer 60 tot 70 huishoudens.

 • Dag van de Duurzaamheid start met gezond ontbijt

  (10-10-2017)

  Ruim 150 kinderen uit groep 7/8 van de Ermelose Ireneschool, De Arendshorst, Augustinusschool, Beatrixschool, Margrietschool en Prins Willem-Alexanderschool deden vandaag mee aan de Dag van de Duurzaamheid.

 • Gemeente zet onderzoek voort naar grootschalige opwek van duurzame energie

  (26-01-2017)

  Het College van Burgemeester en Wethouders gaat haar onderzoek naar grootschalige opwek van energie voor Ermelo voortzetten. Het gaat hierbij om onderzoek naar de meest relevante en technisch haalbare vormen. Zon- en windprojecten zullen hier op korte termijn de grootste energiebijdrage aan kunnen leveren. De volgende stap in dit onderzoek is bewustwording en het vinden van maatschappelijk draagvlak voor het realiseren van grootschalige duurzame energieprojecten in Ermelo.

 • Ambassadeur duurzame ontwikkeling bedrijven

  (26-01-2017)

  Met ingang van 2017 is de heer H. (Herman) Bolhuis aangesteld als ambassadeur duurzame ontwikkeling bedrijven. Zijn huidige werkzaamheden als ambassadeur werkgeversdienst-verlening voor re-integratie en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn uitgebreid met duurzaamheid. Door deze werkzaamheden te combineren wordt zijn bestaande netwerk optimaal benut en komen sociale, maatschappelijke en duurzame doelstellingen samen.

 • Dag van de Duurzaamheid

  (04-10-2016)

  Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. In Ermelo komen die dag zo’n 200 schoolkinderen van zeven scholen naar De Dialoog voor een voorstelling van theatergroep Poespas over afval. Sportverslaggever en voormalig turncoach Hans van Zetten uit Ermelo leest de schoolkinderen een boeiend verhaal voor en gaat met hen in gesprek over hoe we verantwoord met plastic omgaan. Op Facebook kunt u een impressie hiervan zien.

 • Meer elektrisch rijden in Ermelo

  (06-07-2016)

  Vorige week heeft wethouder Jan van Eijsden de laadpaal voor elektrische auto’s op het Raadhuisplein officieel in gebruik gesteld. Om het elektrisch rijden te bevorderen stelde de gemeente in samenwerking met plaatselijke autobedrijven een dagje E-rijden beschikbaar.

 • Duurzaam maaien van sportvelden

  (18-05-2016)

  Op woensdag 18 mei heeft wethouder Jan van Eijsden het project  ‘Duurzaam maaien’ op het tweede veld van DVS’33 afgetrapt met een robotmaaier.

 • Op weg naar energieneutraal Ermelo

  (02-11-2015)

  Een groot aantal bedrijven en de gemeente hebben onlangs met elkaar afgesproken samen op te trekken op het gebied van duurzaamheid. Een belangrijke stap op weg naar een energieneutraal Ermelo in 2030.

Archief