HOME  |  Projecten  |  Duurzaam nieuws

Duurzaam nieuws

Hier vindt u het laatste nieuws over duurzame ontwikkelingen in de gemeente Ermelo en welke initiatieven de gemeente zelf onderneemt voor een duurzamer Ermelo. 

Volg ons ook via:

Volg Ermelo Duurzamer via Facebook Volg Ermelo Duurzamer ook via Twitter

 • Dubbel genieten van de zon

  (23-04-2019)

  In Nederland schijnt de zon meer dan 1500 uur per jaar. Zonnestralen zijn een perfecte energiebron.

 • Huis & Tuin Event op 11 mei

  (16-04-2019)

  Op zaterdag 11 mei kleurt ’t Weitje in Ermelo nog groener tijdens het Huis & Tuin Event. We organiseren dit duurzame evenement voor de derde keer, samen met Veluwe Duurzaam. Tussen 10.00 en 16.00 uur kun je op deze sfeervolle markt alles ontdekken over duurzaam wonen, leven en genieten. Het evenement is gratis te bezoeken.

 • Compostbakactie scholen

  (09-04-2019)

  Basisschool De Arendshorst doet als eerste school mee aan de compostbak actie voor scholen in Ermelo. Met de actie stimuleren we het composteren van groente- en tuinafval op scholen. Wij zijn dit gestart in samenwerking met het bedrijf Wuestman (leverancier van de compostbakken) en stichting natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP).

 • Spreekuur Energieadvies

  (09-04-2019)

  Wil je je woning verduurzamen en heb je vragen over bijvoorbeeld de isolatie van je woning, duurzame installaties of bouwkundige uitdagingen? Kom dan naar het gratis 25-minuten energieadvies in het gemeentehuis. Dit organiseren we elke derde donderdag van de maand, van 18.00 tot 20.00 uur. Het eerstvolgende spreekuur is op donderdag 18 april.

  Maak wel van tevoren een afspraak, zodat je precies weet hoe laat jouw gesprek plaatsvindt. Je kunt je aanmelden via www.veluweduurzaam.nl/spreekuur.

 • Start nu met het verduurzamen van uw vakantiepark

  (08-04-2019)

  De gemeente Ermelo heeft stevige duurzaamheidsambities. Wij willen in 2030 energieneutraal zijn en klimaatneutraal in 2035. Wij werken dan ook hard aan bijvoorbeeld energiebesparing, CO2 reductie en de afbouw van gasaansluitingen. Dit doen wij niet alleen. Wij werken hierin samen met onder andere burgers, bedrijven en andere organisaties. Wij hopen dit ook samen met u te doen. Daarom hebben wij een interessant aanbod voor recreatieondernemers. Hiermee kunt u uw park (nog meer) verduurzamen.

 • Bewonerswerkgroep Wijk van de Toekomst op excursie

  (04-04-2019)

  Op zaterdag 23 maart zijn is de bewonerswerkgroep samen met Veluwe Duurzaam en De Stichting Natuur- en MilieuPlatform  Ermelo op excursie geweest. Zij bezochten het bedrijf Solarfreezer in Hengelo. De solarfreezer is een soort waterzak waarin warm water kan worden opgeslagen. De SolarFreezer werkt heel simpel: collectoren onttrekken warmte aan de zon en de buitenlucht. De thermische energie gaat naar een warmtepomp. Het te veel aan thermische energie wordt opgeslagen om gebruikt te worden in koude periodes. De bewonersgroep onderzoekt deze techniek als mogelijkheid om hun eigen huizen aardgasvrij te maken.

 • Excursie naar warmtebedrijf Ede

  (04-04-2019)

  Op donderdag 28 maart zijn we vanuit de gemeente met wethouder Leo van der Velden en een aantal bewoners van de Wijk van de toekomst naar het Warmtebedrijf Ede geweest.  Zij hebben ons vertelt over de mogelijkheden voor collectieve warmtelevering in de wijk. Het was een interessant bezoek. Het warmtebedrijf gebruikt snoeiafval uit bossen en landschapsonderhoud én uit tuinen van bewoners als bron. Alles komt uit de omgeving. Eigenlijk bestaat het hele systeem uit grote verbrandingsovens die zorgen voor de verwarming van water. 

 • Leerlingen Koningin Julianaschool op bezoek in duurzame voorbeeldwoning

  (03-04-2019)

  Maandag 1 april startte de Koningin Julianaschool een projectweek met het thema ‘energie en duurzaamheid’. De kinderen gaan in de projectweek aan de slag  met onderwerpen als het scheiden van afval, energieverbruik op school, duurzaam koken en energie in de toekomst.

 • Bewonerswerkgroep Wijk van de Toekomst onderzoekt aardgasvrije mogelijkheden

  (02-04-2019)

  De bewonerswerkgroep Wijk van de Toekomst  onderzoekt verschillende mogelijkheden om hun eigen huizen aardgasvrij te verwarmen. Zoals elektrische vloerverwarming en infraroodpanelen, zonthermische panelen op het dak voor verwarming en warm water. Dat warme water kan worden opgeslagen in de kruipruimte in een soort 'waterzak': de Solarfreezer. Ook een grotere  opslagmogelijkheid in de tuin wordt onderzocht.

 • Eerste zonnepanelen 'Ermelo in de Zon'

  (29-03-2019)

  De installatiefase van Ermelo in de Zon is officieel van start. De heer Slager gaf als eerste de opdracht voor installatie van zonnepanelen via de groepsinkoop. Maandag 25 maart werden tijdens een feestelijk moment met oud-juryleden, het bedrijf en de gemeente de eerste panelen geïnstalleerd. Wethouder Leo van der Velden feliciteerde de woningeigenaar met de aankoop en hielp het eerste paneel het dak op.

 • Duurzaamheid en innovatie op 't Weitje

  (20-03-2019)

  Op zaterdag 11 mei vindt voor de derde keer het Huis & Tuin Event plaats op ’t Weitje in Ermelo. De gemeente Ermelo en het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam nodigen bedrijven, organisaties en ondernemende inwoners uit om hun duurzame producten, innovaties of initiatieven in de spotlights te zetten. Aanmelden kan nog tot 22 april.

 • Wijk van de toekomst een jaar bezig

  (21-02-2019)

  De gemeente Ermelo is Inmiddels bijna een jaar bezig met de Wijk van de Toekomst; de eerste wijk in de gemeente waar we ons samen met een werkgroep van geïnteresseerde bewoners van wijk West op verschillende mogelijke alternatieven voor aardgas oriënteren.

 • Veluwe Duurzaam wordt energieloket van Ermelo

  (31-01-2019)

  Voor al je vragen over energiebesparing en duurzame energie kun je voortaan terecht bij het duurzaamheidsloket van Veluwe Duurzaam. Zij geven je graag gratis informatie en advies op maat. Van slimme bespaartips tot een uitgebreid deskundig advies van één van de energiecoaches. Ook kunnen zij je alles vertellen over het aanvragen van subsidies of duurzaamheidsleningen. Hiermee vervalt het wekelijkse duurzaamheidsloket op donderdagavond in het gemeentehuis.

 • Lekker koken op inductie

  (15-12-2018)

  Zaterdagmiddag was tv-kok Ramon Brugman op bezoek in de Wijk van de Toekomst. In deze wijk in Ermelo west zijn de bewoners samen met onder andere de gemeente en UWOON aan het kijken hoe ze van het aardgas af kunnen. Aardgasvrij wonen betekent onder andere niet meer koken op gas, maar op inductie. En dat is wat chefkok Ramon Brugman, bekend van het tv-programma BinnensteBuiten,  kwam doen. In de duurzaam ingerichte voorbeeldwoning aan de Kievitstraat 71 gaf hij kookworkshops aan bewoners.

 • Tweede bijeenkomst Wijk van de Toekomst nog drukker bezocht

  (16-07-2018)

  Op donderdag 11 juli waren er meer dan honderd genodigde wijkbewoners uit Ermelo West aanwezig in de sportkantine van voetbalvereniging EFC. Deze bijeenkomst was een vervolg op startbijeenkomst van de eerste informatieavond op 22 mei over de Wijk van Toekomst. Ook deze tweede bijeenkomst stond vooral in het teken van informatieuitwisseling en het beantwoorden van veel vragen.

 • Gemeente zet onderzoek voort naar grootschalige opwek van duurzame energie

  (26-01-2017)

  Het College van Burgemeester en Wethouders gaat haar onderzoek naar grootschalige opwek van energie voor Ermelo voortzetten. Het gaat hierbij om onderzoek naar de meest relevante en technisch haalbare vormen. Zon- en windprojecten zullen hier op korte termijn de grootste energiebijdrage aan kunnen leveren. De volgende stap in dit onderzoek is bewustwording en het vinden van maatschappelijk draagvlak voor het realiseren van grootschalige duurzame energieprojecten in Ermelo.

 • Dag van de Duurzaamheid

  (04-10-2016)

  Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. In Ermelo komen die dag zo’n 200 schoolkinderen van zeven scholen naar De Dialoog voor een voorstelling van theatergroep Poespas over afval. Sportverslaggever en voormalig turncoach Hans van Zetten uit Ermelo leest de schoolkinderen een boeiend verhaal voor en gaat met hen in gesprek over hoe we verantwoord met plastic omgaan. Op Facebook kunt u een impressie hiervan zien.

 • Meer elektrisch rijden in Ermelo

  (06-07-2016)

  Vorige week heeft wethouder Jan van Eijsden de laadpaal voor elektrische auto’s op het Raadhuisplein officieel in gebruik gesteld. Om het elektrisch rijden te bevorderen stelde de gemeente in samenwerking met plaatselijke autobedrijven een dagje E-rijden beschikbaar.

 • Duurzaam maaien van sportvelden

  (18-05-2016)

  Op woensdag 18 mei heeft wethouder Jan van Eijsden het project  ‘Duurzaam maaien’ op het tweede veld van DVS’33 afgetrapt met een robotmaaier.

 • Op weg naar energieneutraal Ermelo

  (02-11-2015)

  Een groot aantal bedrijven en de gemeente hebben onlangs met elkaar afgesproken samen op te trekken op het gebied van duurzaamheid. Een belangrijke stap op weg naar een energieneutraal Ermelo in 2030.

Archief