HOME  |  Persberichten  |  Positie op Misdaadmeter verklaarbaar maar niet representatief

Positie op Misdaadmeter verklaarbaar maar niet representatief (08-06-2017)

Dit item is verlopen op 31-07-2017.

ERMELO - Meer dan de helft van de mishandelingen in 2016 in Ermelo vond plaats in zorginstellingen. Tel daarbij op dat het delict ‘’mishandeling’’ de zwaarste wegingsfactor heeft bij de AD Misdaadmeter en de stijging op deze landelijke criminaliteitslijst is een feit. En dat terwijl de criminaliteit nauwelijks gestegen is in Ermelo, slechts 3% ten opzichte van vorig jaar.

Samen met de politie heeft de gemeente de afgelopen weken kritisch gekeken naar de misdaadcijfers van Ermelo n.a.v. de hoge ranking op de AD Misdaadmeter. Al jaren stimuleren gemeente en politie – in het kader van een Veilige Publieke Taak - hulpverleners om aangifte te doen van delicten als mishandeling.  “Dat de meeste aangiftes hiervan dan ook uit zorginstellingen komen, zegt meer over de hoge aangiftebereidheid dan over de onveiligheid op straat. Jammer dat we daar dan op een misdaadmeter op ‘afgerekend’ worden”, stelt burgemeester Baars. “Zouden we de aantallen mishandelingen vanuit de instellingen niet meetellen, dan stond Ermelo op positie 121 van de AD Misdaadmeter, in plaats van op nummer 49 zoals nu. En dan laat ik het aantal bedreigingen en vernielingen binnen de instellingen nog buiten beschouwing; anders stonden we nog lager.”

Verder gaat de Misdaadmeter uit van de gemiddelde criminaliteit per inwoner. Daarvoor wordt het aantal inwoners genomen dat officieel ingeschreven staat in Ermelo, ongeveer 26.500. Maar met meer dan 100 vakantieparken en een absolute stijging van zo’n 15.000 inwoners in het toeristenseizoen, ligt het officieuze aantal dus een stuk hoger. Baars:  “En als je dan ook nog bedenkt dat Ermelo – gelegen tussen twee snelwegen – vanwege haar toegankelijkheid een makkelijke prooi is voor criminelen, dan hebben we wel een aantal heel bepalende negatieve factoren in Ermelo.”

Zowel gemeente alsook de politie zien geen ernstig veiligheidsprobleem in Ermelo. ”Het geweld in de instellingen heeft de aandacht van alle partijen en we zijn volop in gesprek -  samen met de politie en de instellingen - hoe de veiligheid binnen de instellingen verbeterd kan worden”, aldus burgemeester Baars.


Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Moniek Winters via telefoonnummer (0341) 56 73 48.