HOME  |  Persberichten  |  Nieuwbouw vanaf 1 juli aardgasvrij

Nieuwbouw vanaf 1 juli aardgasvrij (21-06-2018)

Dit item is verlopen op 31-07-2018.

Met ingang van 1 juli 2018 is de wettelijke verplichting om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het gasnet komen te vervallen. In deze wetswijziging staat dat het aan gemeenten is om bij hoge uitzondering gebieden aan te wijzen waar een gasaansluiting nog wel mogelijk is. Het college van Ermelo heeft besloten om geen gebruik te maken van deze bevoegdheid. Dit betekent dat alle nieuwbouwwoningen in Ermelo voortaan opgeleverd worden zonder aardgasaansluiting. De gemeente geeft daarom per 1 juli geen omgevingsvergunning meer af voor nieuwe woningen en gebouwen met aardgas.

In 2050 moet heel Nederland over zijn op groene energie. Ermelo heeft de ambitie om in 2030 al energieneutraal te zijn. Dit betekent dat we op dat moment alleen maar energie gebruiken die duurzaam is opgewekt. Om onze ambities echt handen en voeten te geven moeten we verduurzaming versnellen en het gasverbruik afbouwen. We moeten dus alternatieve en duurzame manieren vinden om te koken en onze huizen te verwarmen.   

Aan de slag met wonen zonder aardgas

De gemeente adviseert inwoners goed te kijken naar andere manieren van verwarmen en koken. Dit geldt vooral voor mensen die op korte termijn nieuw- en verbouwplannen hebben. Er zijn diverse goede technieken om woningen te verwarmen zonder aardgas. Zo kan gebruik worden gemaakt van een warmtepomp, zonneboiler en/of warmte-koudeopslag. Het duurzaamheidsloket van de gemeente kan u op weg helpen bij het maken van uw keuze. Via het loket kunt u ook een afspraak maken met een energie-adviseur.  Het advies kost € 75,-. U krijgt dit bedrag terug wanneer u duurzame maatregelen neemt (in het geval van nieuwbouw zonder gas is dit eigenlijk altijd het geval).

Voor de bestaande bouw werken we aan een warmtetransitieplan. In dit plan wordt duidelijk wanneer in welke wijk wanneer het proces naar gasloos wordt opgestart. In een deel van Wijk West zijn we al begonnen. U leest hier meer over op www.ermelo.nl/wijkvandetoekomst.


Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Ermelo, Mylène van Setten, team communicatie Ermelo, via telefoonnummer (085) 110 82 43.