HOME  |  Persberichten  |  Gemeenten Ermelo en Harderwijk hebben oplossing voor das bij Harderweide

Gemeenten Ermelo en Harderwijk hebben oplossing voor das bij Harderweide (21-10-2019)

Dit item is verlopen op 31-12-2019.

ERMELO / HARDERWIJK – De colleges van B&W van Harderwijk en Ermelo hebben een oplossing gevonden voor  de dassenpopulatie die zich bevindt in het grensgebied van Harderwijk en Ermelo. Op twee plaatsen aan de Zeeweg wordt de weg versmald naar 3,5 meter. Hiermee is de das beschermd en wordt voldaan aan de voorwaarden die zijn gesteld aan de verplaatsing van de das.

Na een langdurig traject is er eindelijk een oplossing voor de das

De problemen voor het leefgebied van de dassenpopulatie naast het wijkdeel Harderweide speelt al langere tijd. Vanwege de woningbouw in Harderweide is de toenmalige dassenburcht daar verplaatst naar een nieuwe plek binnen de gemeentegrenzen van Ermelo. Voorwaarde hiervoor was o.a. dat de Zeeweg op twee plaatsen versmald zou worden. Dit bleek echter lastiger dan gedacht.

Na aanleg van het fietspad zetten we in op een dassentunnel en rasters

Bij het zoeken naar oplossingen waren naast de twee gemeenten ook de KNNV en de provincie betrokken. Voor Ermelo speelt daarnaast nog mee dat zij in samenwerking met de bewoners bezig is  om een fietspad te creëren. Er is telkens gekeken naar oplossingen die voor alle partijen acceptabel waren. De versmallingsmaatregelen zullen tijdelijk zijn. Wethouder Wouter Vogelsang (Ermelo) kijkt daarom ook nog verder vooruit: “Voor de definitieve situatie ná de aanleg van een fietspad Zeeweg-Schaapsdijk, wordt ingezet op een dassentunnel en rasters. Hiermee komen we ook tegemoet aan de KNNV en is de oplossing er eentje waarin alle partijen zich kunnen vinden. Een mooi resultaat van een goede samenwerking.”

Er is gezamenlijk gekozen voor een zorgvuldige afweging door de twee gemeenten

Wethouder Bert van Bijsteren (Harderwijk) is blij met de gekozen oplossing. “Het is een groot probleem en daar wilden we op een zorgvuldige wijze een oplossing voor bedenken”, aldus de wethouder.  “Wij zijn ook blij dat de oplossing gezamenlijk met de gemeente Ermelo is gevonden.” De wethouder spreekt zijn waardering uit voor het college van Ermelo. “Hieruit blijkt weer dat we elkaar ook bij dit soort problemen weten te vinden.”


Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Moniek Winters via (085) 110 82 46 of Wietse Hummel via (0341) 41 19 11.