HOME  |  Persberichten  |  ‘Gemeentelijke Begraafplaats Koningsvaren’ gekozen uit ruim 180 reacties

‘Gemeentelijke Begraafplaats Koningsvaren’ gekozen uit ruim 180 reacties (15-03-2017)

Dit item is verlopen op 30-04-2017.

ERMELO – Uit ruim 180 reacties heeft het College van Burgemeester en Wethouders op 14 maart jl. een naam gekozen voor de algemene begraafplaats van de gemeente Ermelo.  De keuze is gevallen op “Gemeentelijke Begraafplaats Koningsvaren”. 

De naam is bedacht door twee inzenders: Tineke Seebach uit Arnhem en dominee Troost uit Ermelo. Laatstgenoemde inzender heeft tevens een mooie toelichting gegeven op de naam: “Koningsvaren wordt onder andere gekenmerkt door de eigenschap dat het dode blad het nieuwe blad beschermt en voedt in de lente. Zo kunnen goede herinneringen aan hen die ons zijn voorgegaan een nieuwe generatie tot zegen zijn. Samen met de straatnaam Varenlaan en de naam van het naastgelegen uitvaartcentrum De Varenhof zou zo een mooie drie-eenheid van namen ontstaan.”

Op 12 januari vorig jaar werd al besloten om de begraafplaats een nog nader te bepalen eigen naam te geven, omdat de begraafplaats in de volksmond vaak De Varenhof wordt genoemd vanwege het naastgelegen uitvaartcentrum. Om misverstanden en verwarring te voorkomen is besloten de gemeentelijke begraafplaats een eigen naam te geven.

Uit een eerste onderzoek bij o.a. de Oudheidkundige vereniging Ermeloo, bleek dat er geen historische naam voorhanden was. Daarom deed men eind januari van dit jaar een beroep op de bevolking van Ermelo om tot een passende naamgeving komen. Dat betekende onder andere dat het geen in Ermelo voorkomende familie-, bedrijfs- of organisatienaam mocht  zijn. Daarnaast mocht het niet gerelateerd zijn aan andere Ermelose plaatsen of naamgevingen. Tot slot moest het een waardige naam zijn die recht doet aan een gedenkwaardige plek als een begraafplaats.

Het bestuur van Ermelo is aangenaam verrast door de hoeveelheid reacties die zij heeft binnengekregen, waaruit een grote mate van betrokkenheid naar voren is gekomen en wil iedereen hiervoor hartelijk danken.


Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Moniek Winters via telefoonnummer 06 12 06 61 04.