HOME  |  Persberichten  |  Gemeente start met vervanging openbare verlichting

Gemeente start met vervanging openbare verlichting (03-07-2017)

Dit item is verlopen op 07-07-2017.

ERMELO – Om de energiekosten te verlagen heeft het college besloten om de openbare verlichting in Ermelo te verduurzamen. Daarom wordt alle verouderde verlichting vervangen door LED-verlichting. Het gaat om 3.400 van de in totaal 4.900 lantaarnpalen in Ermelo. Dat is ongeveer 75% van de openbare straatverlichting. Omdat de lantaarnpalen zelf nog in goede staat zijn wordt alleen het armatuur (het armatuur is het lichtpunt en is het bovenste deel van de lantaarnpaal) vervangen. Het gehele project bestaat uit twee fasen. De eerste fase is een proefproject en de tweede fase is de grootschalige vervanging.

Nieuwe verlichting past binnen Ermelo Duurzamer

De vervanging van de verlichting levert een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de doelstellingen die de gemeente zich stelt op het gebied van duurzaamheid. Bovendien is er dankzij het toepassen van LED-verlichting en slimme technieken sprake van betere verlichting, vergroting van het gevoel van veiligheid  en minder lampstoringen. Hierdoor worden niet alleen de energiekosten naar beneden gebracht, maar dalen ook de totale kosten voor openbare verlichting.

Proefproject

De eerste fase is een proefproject waarbij circa 300 lampen vervangen worden. In de tweede fase wordt de rest van de lampen (circa 3.100) vervangen. Bij de vervanging van de overige openbare verlichting in fase 2 worden de resultaten van de najaarsevaluatie van fase 1 meegenomen. Start van die uitvoering is dan ook afhankelijk van de uitkomsten van de ervaringen, belevingen en suggesties van bewoners.

Planning vervanging openbare verlichting

De werkzaamheden in het proefproject starten in juli 2017 en moeten uiterlijk september 2017 klaar zijn. In oktober en november vinden schouwsessies plaats met direct aanwonenden. Op basis van die uitkomsten stelt de gemeente Ermelo een evaluatierapport op. De start van de tweede fase is naar verwachting november 2017, maar is wel afhankelijk van de uitkomsten van de evaluatie van het pilotproject. De vervanging van de overige openbare verlichting in fase 2 moet dan voor de zomervakantie in 2018 klaar zijn.

Inloopavond

De gemeente Ermelo organiseert op donderdag 6 juli in de Dialoog een inloopavond over de vervanging van de openbare verlichting in Ermelo. Van 17.00 tot 20.30 uur kunnen belangstellenden vrij binnenlopen. Men hoeft zich niet aan te melden voor deze avond. Er is onder andere te zien welke verlichting er gebruikt gaat worden. De nieuwe verlichting heeft tal van mogelijkheden en lichtsterktes die mensen ‘live’ kunnen zien. Zo is bijvoorbeeld te zien hoe via de computer de verlichting gedimd kan worden.


Uitnodiging voor de pers

U bent donderdag 6 juli van harte welkom om 19.00 uur. Wethouder Jan van Eijsden is dan aanwezig om kort een toelichting te geven. De projectleider laat de diverse mogelijkheden van de verlichting zien.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met team Communicatie via telefoonnummer (0341) 56 73 48 of op de projectpagina van de gemeente: www.ermelo.nl/verlichting.