HOME  |  Persberichten  |  Ermelo ondertekent manifest 'Iedereen doet mee'!

Ermelo ondertekent manifest 'Iedereen doet mee'! (15-06-2018)

Dit item is verlopen op 27-07-2018.

ERMELO - Op donderdag 14 juni ondertekende Hans de Haan, wethouder gemeente Ermelo, het manifest  Iedereen doet mee! Dit deed hij samen met 25 andere gemeenten in bijzijn van minister Hugo de Jonge. De gemeente Ermelo is een van de 25 geselecteerde koplopergemeenten in Nederland die aan de slag gaat om op verschillende terreinen de rechten voor de mens met een handicap, zoals opgesteld in het VN-Verdrag Handicap, uit te werken.

Ermelo wil gemeente zijn waarin iedereen mee kan doen

Met de ondertekening van het manifest onderstreept Ermelo de ambitie om een gemeente te zijn waarin iedereen mee kan doen. Het gaat over samen kunnen spelen, naar school kunnen gaan, samen kunnen werken, je thuis voelen in de buurt, deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten en vooral ook om begrepen te worden. De gemeenten hebben als belangrijk uitgangspunt dat er niet over, maar met mensen met een beperking invulling gegeven wordt aan het realiseren van deze ambitie.  ”Wij gaan er voor om de meest toegankelijke gemeente van Nederland te zijn. We zijn al goed op weg, maar het kan nog beter”, geeft Hans de Haan aan. De gemeente Ermelo wil inzetten op verdere bewustwording en het uitbreiden en benutten van kennis en ervaring om zo veel mogelijk drempels voor onze inwoners weg te nemen.

Samen met ervaringsdeskundigen

Ook Frank Brakke, ervaringsdeskundige van ’s Heeren Loo Midden Nederland, was meegereisd naar de landelijke aftrap. Hij vertelt: “Ik werk mee aan trainingen om mensen bewust te maken hoe je omgaat met mensen met een beperking. Ik heb ook meegedaan in een groep om websites te controleren. Wij vinden korte tekst, pictogrammen en spraakondersteuning erg fijn. Ik vind het leuk en belangrijk werk”. Hij zal zich in Ermelo, samen met een grote groep ervaringsdeskundigen, gaan inzetten voor een samenleving waar iedereen mee kan doen, ook mensen met een beperking.

Leren en inspireren

De 25 koplopergemeenten hebben de afgelopen jaren al stappen gezet bij het invoeren van het VN-Verdrag Handicap. De komende twee jaar werken zij samen met het doel actief te werken aan een inclusieve samenleving, voor mensen met en zonder beperking. Niet alleen door van elkaar te leren en om dit in hun eigen gemeente te bereiken, maar ook om andere gemeenten in Nederland te inspireren hetzelfde te doen.