HOME  |  Nieuws over het Coronavirus  |  Update coronavirus 17 maart

Update coronavirus 17 maart (17-03-2020)

Dit item is verlopen op 26-05-2020.

Vanaf nu geeft de GGD NOG geen dagelijkse update meer van het aantal besmettingen in de regio NOG. Door het veranderde testbeleid is de dagelijkse update geen complete weergave meer. Het aantal besmettingen geven zij door aan het RIVM.  Zij maken daarmee een overzicht voor heel Nederland. 

 • Update 15 maart: Bij drie inwoners van de gemeente Ermelo is besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld.
  GGD Noord- en Oost-Gelderland onderzoekt met wie de patiënten contact hebben gehad. Het doel van dit contactonderzoek is het informeren van mensen die mogelijk risico hebben gelopen en ze extra te wijzen op het belang van een goede hygiëne. We adviseren ze thuis te blijven bij klachten. 
 • Update 14 maart: Bij een inwoner van de gemeente Ermelo is een besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. GGD Noord- en Oost-Gelderland onderzoekt met wie de patiënt contact heeft gehad. Deze personen wijzen wij op het belang van een goede hygiëne en moeten thuis blijven bij klachten.
 • Update 12 maart: Bij twee inwoners van de gemeente Ermelo is vandaag besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. De patiënten zitten in thuisisolatie. Er is in beide gevallen een link met een andere patiënt in Nederland.
 • Update 11 maart: Bij twee inwoners van de gemeente Ermelo is vandaag besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. Bij één van deze patiënten bestaat een link met Italië. De patiënten zitten in thuisisolatie. 
 • Update 9 maart: Bij een inwoner van de gemeente Ermelo is besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. Bij deze persoon bestaat een link met een eerder in Nederland gevonden patiënt. De patiënt zit in thuisisolatie en maakt het naar omstandigheden goed.

Contactonderzoek

GGD Noord- en Oost-Gelderland onderzoekt met wie de patiënten contact hebben gehad (contactonderzoek). Contacten van de patiënt worden door de GGD benaderd en krijgen instructies over wat zij moeten doen. Krijgen deze contacten klachten die passen bij het nieuwe coronavirus? Dan worden zij ook in isolatie geplaatst en getest op dit virus.

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Burgemeester André Baars: “Ik wens de patiënten veel beterschap. We staan als gemeente in direct contact met de GGD, Veiligheidsregio en het RIVM. Alle instanties doen wat belangrijk en noodzakelijk is in deze situatie.”

Wat kun je zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die je zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

 • was je handen regelmatig en goed,
 • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog,
 • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik in de afvalbak,
 • Geen handen meer schudden.

Vragen en informatie

Kijk op de website van de rijksoverheid of de website van het RIVM voor alle vragen en actueel nieuws.

Heb je hierna nog een vraag?

Bel de landelijke informatielijn van de overheid: 0800 1351

Om wachttijden te voorkomen vragen wij je eerst op genoemde websites te kijken of je vraag hier beantwoord wordt.

Meer nieuws over het coronavirus