HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Wees voorzichtig in open water

Wees voorzichtig in open water (15-08-2018)

Dit item is verlopen op 05-09-2018.

We hebben een periode van erge droogte en hitte achter de rug. De regenval die er geweest is, maakt nog geen einde aan de problemen rondom de droogte. Er blijft nog een landelijk watertekort en de droogte heeft gevolgen voor de waterkwaliteit. Contact met oppervlaktewater kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen.

Zwemwater

Door de hitte en droogte is het waterpeil laag, de watertemperatuur hoog en het zuurstofgehalte in het water laag. Hierdoor neemt blauwalg, botulisme en vissterfte toe. Het is daarom belangrijk voorzichtig te zijn met zwemmen, pootje baden en spelen in open water. Je kunt dit wel doen in officieel en goedgekeurd zwemwater. Het zwemwater wordt regelmatig gecontroleerd. Op www.zwemwater.nl vind je de locaties waar je veilig kunt zwemmen.

Vermijd contact met oppervlaktewater

Waterschap Vallei en Veluwe adviseert om oppervlaktewater dat géén officieel zwemwater is, zoveel mogelijk te vermijden. Ga niet zwemmen, pootje baden of spelen in of met het water en laat je hond of andere dieren er niet van drinken. Staat er door een forse regenbui water op straat? Vermijd dan ook contact met dit water omdat het door rioolwater extra vervuild kan zijn.

Vissterfte

Door de lagere waterkwaliteit kan er meer vis- of vogelsterfte optreden. Voor meldingen over dode vis of vogels kun je contact opnemen met het calamiteitennummer van het waterschap via (055) 5272 272. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.