HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Voorkomen van overlast eikenprocessierups

Voorkomen van overlast eikenprocessierups (06-05-2019)

In deze periode is er vaak overlast van de eikenprocessierups. De brandharen van de rups geven vervelende klachten wanneer dit op je huid komt. Om risico’s voor de gezondheid te voorkomen, bestrijden we de rupsen en nesten. Als je ergens (een nest van) de rupsen ziet, dan kun je dit bij ons melden.

Brandharen van de rups kunnen gezondheidsklachten geven

De eitjes met de rups komen in april en mei uit, vooral op zomereiken. De eikenprocessierups zit vol met brandharen. De rups schiet de brandharen af als het zich bedreigd voelt. Bij aanraking op je huid geeft dit huiduitslag met zwellingen en jeuk. Ook kun je last van je ogen krijgen.

We bestrijden de rupsen waar overlast is of verwacht wordt

We bestrijden de rupsen alleen op bomen die op gemeentegrond staan. Dit doen we op plaatsen die inwoners aan ons melden, of waar we overlast verwachten. Denk hierbij aan speelplaatsen, sportvelden of bomen nabij woningen. Het bestrijden gebeurt voordat de rupsen de vervelende brandhaartjes ontwikkelen. De bestrijder zuigt de nesten op. De weggezogen rupsen worden afgevoerd en verbrand. Zo levert de bestrijding het minste overlast op.

Zie je een rupsennest? Meld ons dit!

Zie je (een nest van) de eikenprocessierups? Raak de rupsen niet aan en bestrijd ze niet zelf, maar meld het bij ons. Je kunt de locatie van de rupsen aan ons doorgeven via de app, via www.ermelo.nl/meldpunt of bel naar (0341) 56 73 21.