HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Voorkomen van overlast eikenprocessierups

Voorkomen van overlast eikenprocessierups (06-05-2019)

Dit item is verlopen op 18-06-2019.

Er is veel overlast van de eikenprocessierups. De brandharen van de rups geven vervelende klachten wanneer dit op je huid komt. Om risico‚Äôs voor de gezondheid te voorkomen, bestrijden we de rupsen. Als je de rupsen ziet op bomen die op gemeentegrond staan, dan kun je dit bij ons melden.

Brandharen van de rups kunnen gezondheidsklachten geven

De eitjes van de rups zijn in april en mei uitgekomen, vooral op zomereiken. Op veel van deze bomen krioelen de rupsen nu. De eikenprocessierups zit vol met brandharen, die het afschiet als het zich bedreigd voelt. Wie zich vlakbij een boom met de rupsen begeeft, loopt het risico om de brandharen op zich te krijgen. Bij aanraking op je huid geeft dit huiduitslag met zwellingen en jeuk. Ook kun je last van je ogen krijgen.

We bestrijden de rupsen waar overlast is of verwacht wordt

We bestrijden de rupsen alleen op bomen die op gemeentegrond staan. Dit doen we op plaatsen die inwoners aan ons melden, of waar we overlast verwachten. Denk hierbij aan speelplaatsen, sportvelden of bomen nabij woningen. 

Zie je een rupsennest? Meld ons dit!

Zie je op gemeentegrond een boom met de eikenprocessierups? Raak de rupsen niet aan en bestrijd ze niet zelf, maar meld het bij ons. Je kunt de locatie van de rupsen aan ons doorgeven via de app, via www.ermelo.nl/meldpunt of bel naar (0341) 56 73 21. Zie je de eikenprocessierups in je eigen tuin? Dan kun je contact opnemen met een erkend bedrijf in ongediertebestrijding. De kosten van deze bestrijding zijn voor eigen rekening. Kijk hier voor meer informatie en adressen.