HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Veilig met je hond in het bos

Veilig met je hond in het bos (12-03-2019)

Dit item is verlopen op 30-04-2019.

Het voorjaar is een mooie tijd om heerlijk in de bossen te wandelen. Als je geluk hebt, kom je zelfs biggetjes van wilde zwijnen of pas geboren reekalfjes tegen. Maar dit vraagt ook de nodige oplettendheid, zeker als je met een hond in het bos wandelt.

Biggetjes en reekalfjes

In deze tijd van het jaar krijgen zwijnen hun biggetjes. Moeder-zwijnen zijn heel zuinig op hun kroost. Daarom doen zij een schijnaanval als jij of je hond te dichtbij komt. Een hond wordt soms ook écht aangevallen. Dit kan flinke verwondingen geven.
Vanaf eind april worden er in het bos ook reekalfjes geboren. Vrijwel elke hond zal een reekalfje verwonden of zelfs doden, uit instinct. Ook komt het voor dat honden achter volwassen reeën aan rennen. De ree kan dan gewond raken of in paniek een weg oversteken, met alle gevolgen van dien.

Risico’s voorkomen door aan te lijnen

Als mensen zijn we te gast in het bos. Wandelaars en honden horen op de paden te blijven. Het is belangrijk om te voorkomen dat je hond achter een dier aan gaat, of andersom. Zorg er daarom voor dat je je loslopende hond altijd in het zicht en onder controle hebt, ook in de losloopgebieden. Als je je hond niet onder appèl kunt houden, is het verstandig om je hond aan te lijnen.

Meer weten of iets melden?

Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met Henri Luth via h.luth@ermelo.nl of Henk Jan Zwart via h.zwart@ermelo.nl of (0341) 56 73 21.