HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Problemen met wilde zwijnen voorkomen

Problemen met wilde zwijnen voorkomen (08-10-2019)

Dit item is verlopen op 19-11-2019.

Ondanks de droge zomer zijn er in het bos veel nieuwe wilde zwijnen bijgekomen. De zwijnen zoeken de randen van de bebouwde kom op, en dat geeft problemen. Om dit te voorkomen, kunnen we als gemeente en inwoners maatregelen nemen.

Gooi geen groenafval in het bos

Regelmatig wordt er tuinafval, en soms zelfs fruit-, groente- en vleesafval, in de bosrand gedumpt. Dit afval zorgt voor insecten en andere beestjes. Daar komen de wilde zwijnen op af. Dump daarom geen afval in het bos. Dit is ook strafbaar.

Houd je hond aangelijnd

Als je met de hond in het bos wandelt, houd het dan aan de lijn. Daarmee voorkom je dat je hond het bos in rent, en op (pasgeboren) zwijnen stuit. Wilde zwijnen verdedigen hun biggetjes namelijk fel. Als een hond bij de zwijnen in de buurt komt, kan de hond daardoor gewond raken.

Zet je tuin aan het bos af met hekken

Woon je vlakbij het bos? Dan is het verstandig om je tuin goed af te zetten. Dat kan met een (ingegraven) hek of met stroomdraadjes. Zorg ook dat een zwijn niet bij je afvalcontainers kan komen.

Pas op voor aanrijdingen met wild

Op de vele wegen van de Veluwe komen aanrijdingen met wild regelmatig voor. Pas daarom je snelheid aan. Wanneer het schemerig of donker is, kun je beter niet harder rijden dan 60 km per uur.  Ook als de toegestane maximum snelheid hoger is. Rijd je toch een wild zwijn aan? Bel dan altijd de politie, zelfs als het dier al weggelopen is.

Sommige zwijnen worden weggejaagd of afgeschoten

Medewerkers van de gemeente zijn een paar nachten per week op pad om zwijnen bij de bebouwde kom weg te jagen. Ook proberen we het aantal zwijnen te verminderen, tot het gewenste aantal dat de provincie Gelderland heeft vastgesteld. Wij schieten daarom ‘s nachts ook wilde zwijnen af.

Wil je meer weten of iets melden?

Neem voor vragen en/of meldingen contact op met Henri Luth via h.luth@ermelo.nl of met Henk Jan Zwart via h.zwart@ermelo.nl.