HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Ouderenmishandeling: praten is het begin van de oplossing

Ouderenmishandeling: praten is het begin van de oplossing (13-06-2017)

Dit item is verlopen op 16-06-2017.

Op 15 juni is de Internationale Dag Bestrijding Ouderenmishandeling. De gemeente Ermelo vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Jaarlijks worden naar schatting 200.000 Nederlanders van 65 jaar en ouder slachtoffer van mishandeling. Veel mensen vinden het lastig om over ouderenmishandeling te praten. Ze willen niet toegeven dat het hen overkomt. Ze zijn bang dat ze helemaal geen hulp of bezoek meer krijgen, als ze er over beginnen. Of ze schamen zich. 200.000 Nederlanders! Als het u ook gebeurt, hoeft u zich dus niet te schamen.

Dit is ouderenmishandeling:

  • Lichamelijke mishandeling: slaan, schoppen, knijpen, vastbinden, enz.
  • Geestelijke mishandeling: pesten, treiteren, dreigen, manipulatie
  • Verwaarlozing: lichamelijke- en fysieke verwaarlozing
  • FinanciĆ«le uitbuiting: diefstal, gedwongen testamentverandering, weinig geld krijgen
  • Seksueel misbruik

U kunt iets doen

Erover praten is het beste dat u kunt doen. Zo maakt u het probleem bespreekbaar en kan er naar een oplossing worden gezocht. Er is hulp voor u en voor degene die u of een ander mishandelt. Misschien bedoelt een zoon of dochter het echt niet slecht. Maar is hij of zij overspannen of oververmoeid, omdat de zorg gewoon even te zwaar is. Een goed gesprek kan dan helpen. Dus praat erover met iemand die u vertrouwt.

Steunpunt Veilig Thuis

U kunt ook bellen met Veilig Thuis. Dit steunpunt is er speciaal voor u. Ze staan klaar om uw verhaal aan te horen, geven advies en kunnen u in contact brengen met hulpverleners in uw eigen regio. Bel gerust 24/7 voor hulp en advies: 0800 20 00 of kijk op www.veiligthuisnoordoostgelderland.nl.