HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Nestkastjes tegen de eikenprocessierups

Nestkastjes tegen de eikenprocessierups (03-12-2019)

Dit item is verlopen op 04-12-2019.

De eikenprocessierups zorgde dit jaar voor veel overlast. Het wegzuigen van nesten is niet genoeg om de rupsen te bestrijden. Daarom beginnen we nu ook met andere, natuurlijke oplossingen om de rups tegen te gaan. We planten zo min mogelijk nieuwe eiken aan, en we helpen de vijanden van de eikenprocessierups.

Geen nieuwe eikenlanen

De rups maakt zijn nesten in eikenbomen. Daarom planten we in de gemeente geen nieuwe eikenlanen meer. Als er eiken doodgaan in bestaande eikenlanen, planten we daar nog wel nieuwe eikenbomen. Voor nieuwe lanen die op een eikenlaan moeten lijken, gebruiken we bomen die op eiken lijken. Een voorbeeld hiervan is de iepenboom.

Tuinen met nestkastjes en bloemen gaan rups tegen

In de strijd tegen de eikenprocessierups hebben we ook jouw hulp nodig. Zo kun je nestkastjes in je tuin ophangen. Dit helpt bij het tegengaan van een rupsenplaag. Vogels als de koolmees en pimpelmees nestelen in zo’n kastje, en eten de rupsen op. En heb je veel steen in je tuin? Zorg dan voor meer bloeiend groen. De bloemen lokken insecten die de rupsen opeten. Het is nu een goede tijd om bloembollen te planten.

Gratis nestkastjes en bloembollen voor 50 inwoners

Om het gebruik van nestkastjes te stimuleren, geven we 80 kastjes weg aan inwoners. Tijdens de bijeenkomst ‘ Meer groen, minder steen’ gaven we al  er al 30 weg. De volgende 50 kastjes geven we aan de eerste 50 inwoners die zich daarvoor aanmelden. Zij krijgen het nestkastje als bouwpakket, en ook een pakketje met bloembollen. Heb je een nestkastje gekregen? Hang die dan nu al op!

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.ermelo.nl/nestkastje.