HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Lekker naar buiten; maar pas op voor teken!

Lekker naar buiten; maar pas op voor teken! (22-06-2020)

Hoe beter het weer is, hoe meer we naar buiten gaan. Lekker de tuin in, een heerlijke wandeling in het bos of over de hei, picknicken in het gras. Maar helaas zijn dit ook de plekken waar je kans loopt gebeten te worden door een teek. Een teek lijkt op een klein, plat spinnetje. Ze kunnen via gras en struiken op je huid terecht komen en zich daar vastbijten. Een tekenbeet is meestal onschuldig maar het kán je ziek maken. De kans daarop is groter als de teek lang in je huid zit. Controleer jezelf daarom altijd als je in het groen geweest bent.

Teken kunnen je ziek maken

Teken komen voor in bossen, duinen, heide, weilanden, parken en tuinen. Ze leven van bloed van dieren en mensen. Teken kunnen besmet zijn met de lymebacterie en zo de ziekte van Lyme op je overdragen. Deze ziekte geeft chronische klachten aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.

Controleer jezelf op tekenbeten

Controleer jezelf goed nadat je in gras, struikgewas, bos of hei bent geweest. Het is belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kun je eenvoudig zelf doen, met een tekentang.

Naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over teken(beten) op www.weekvandeteek.nl of kijk op de website van het RIVM.