HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Info over rubberkorrels op kunstgrasvelden Ermelo

Info over rubberkorrels op kunstgrasvelden Ermelo (07-10-2016)

Dit item is verlopen op 23-11-2016.

Het televisieprogramma Zembla heeft op 5 oktober aandacht besteed aan het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Een bepaalde stof in de korrels wordt ter discussie gesteld door een aantal deskundigen en zou mogelijk kankerverwekkend zijn. De gemeente kan zich voorstellen dat de uitzending vragen oproept.

De Europese Commissie heeft aan het ECHA (European Chemicals Agency) opdracht gegeven voor een onderzoek naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten hiervan op de gezondheid van mensen. De resultaten van het onderzoek worden rond februari 2017 verwacht.

De GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft de gemeente vrijdagmiddag laten weten dat op basis van de beschikbare informatie niet verwacht wordt dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico's voor de gezondheid en dat er nu geen reden is om te stoppen met sporten op deze kunstgrasvelden.

Het RIVM gaat per direct aan de slag met een nieuwe onderzoeksopzet en verwacht dit binnen twee weken af te ronden en openbaar te maken. Tijdens het onderzoek worden onder andere alle nationale en internationale onderzoeken over kunstgras nogmaals bestudeerd. Ook worden er andere relevante niet sport specifieke onderzoeken opnieuw doorgelicht. Verder heeft het RIVM laten weten dat er tussen de 50 á 100 Nederlandse kunstgrasvelden grondig onderzocht gaan worden op de aanwezige stoffen in het rubber. Om deze steekproef zo representatief mogelijk te maken zal de KNVB ondersteunen met de selectie van deze velden.

Kunstgrasvelden in Ermelo

In de gemeente Ermelo liggen in totaal 4 kunstgrasvelden  waarvan één bij FC Horst, één bij EFC’58 en twee bij DVS’33. Op deze velden wordt gebruikt gemaakt van rubbergranulaatkorrels.

Meer informatie

Op de volgende websites vindt u meer achtergrondinformatie:

  • GGD-NOG
  • Op de website RIVM vindt u een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden
  • Meer informatie over kunstgraskorrels  is te lezen in het dossier Kunstgras en Gezondheid  op de website van Vereniging Sport en Gemeenten.
  • En op de site van de KNVB zijn veelgestelde vragen en antwoorden te vinden.