HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Houtdorperveld landingsplek 500 parachutisten

Houtdorperveld landingsplek 500 parachutisten (06-09-2016)

Dit item is verlopen op 15-09-2016.

Kom op woensdag 14 september kijken naar de dropping van 500 militaire parachutisten op het Houtdorperveld! Van 10.00 tot 14.00 uur gaan de parachutisten landen op dit terrein. Op deze dag is publiek van harte welkom om te komen kijken naar dit bijzondere evenement. 

De dropping van de parachutisten heeft te maken met de herdenking van 71 jaar Market garden. Op 17 september 1944 begon de grote luchtlandingsoperatie die tot doel had Nederland te heroveren op de Duitsers en door te stoten naar het Ruhrgebied. Tijdens deze operatie landden op 18 september 1944 2000 parachutisten in de buurt van Ede op de Ginkelse Ede. De militairen uit Groot Brittannië en Polen moesten de landingszones veilig stellen en de brug over de Rijn bij Arnhem veroveren. Het Houtdorperveld is een bijzondere landingsplek voor de parachutisten. Deze plek is namelijk in de jaren ‘70 ook gebruikt voor de opnames van de film ‘A bridge too far’. 

Iedereen die het leuk vindt, mag komen kijken naar de massale landing. Omdat de veiligheid van de parachutisten hoog in het vaandel staat, zal het verkeer op de N302 ter hoogte van de Garderenseweg (Speuld) en N310 (Uddel) tijdens de verschillende sprongen korte tijd stil worden gelegd. Publiek wordt verzocht zoveel mogelijk met de fiets of lopend te komen. Tegen betaling kan worden geparkeerd bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Federatie  aan de Beek 125. De eerste sprong staat gepland om ongeveer 10.00 uur. De militairen springen vanuit een Amerikaanse Boeing C-17 Globemaster, Duitse Transalis C-160 en een Nederlandse C-130 hercules.

Advies

Het wordt deze week erg zonnig en warm. Op het Houtdorperveld is geen water voor handen. We adviseren u om:

  • voldoende water mee te nemen;
  • zorg voor zonwerende crème, hoofdbedekking en dergelijke;
  • kom vooral op de fiets.

Wie niet in de gelegenheid is om in Ermelo te komen kijken, kan zaterdag 17 september naar de Ginkelse Heide bij Ede gaan om daar de traditionele grote dropping van parachutisten bij te wonen.

Meer informatie is te vinden op  www.facebook.com/11luchtmobielebrigade