HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Houd ballonnen uit de natuur

Houd ballonnen uit de natuur (16-06-2020)

In steeds meer gemeenten is er een verbod op het oplaten van ballonnen. Het afval van de ballonnen zorgt namelijk voor sterfte bij dieren. Sinds vorig jaar is dat verbod er ook in Ermelo. Dit verbod staat in de Algemene Plaatselijke Verordening Ermelo 2020 (APV).

Geen ballonnen meer de lucht in

Je mag geen ballonnen met hete lucht, met helium of andere gassen op laten stijgen. Behalve om de gewone ballonnen gaat het ook om herdenkingsballonnen, vuurballonnen, sfeerballonnen, geluks-lampionnen, wensballonnen, papierballonnen en geluksballonnen. Het verbod geldt niet voor ballonnen die binnen blijven of ergens aan vast gebonden zijn.

Waarom is het verboden om ballonnen op te laten?

Wat de lucht ingaat, komt ook weer ergens naar beneden. De linten en resten van de ballonnen komen in de natuur terecht. Zo belanden er elk jaar rond de 230.000 ballonnen in de Noordzee. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar heeft ook verschrikkelijke gevolgen voor dieren. Vogels en vissen eten de resten van ballonnen vaak op, waardoor zij sterven. Ook kunnen ze in het plastic stikken of verstrikt raken in de linten. Dit dierenleed weegt niet op tegen het korte plezier van opstijgende ballonnen. 

Er zijn veel andere feestelijke mogelijkheden 

Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om een feest mee te versieren. Denk aan een superbellenblaas, een lampionnentocht, zwaaien met gekleurde linten of het oplaten van vliegers. Ook kun je kiezen voor een ballonnenhaag of –standaards. Denk creatief en help zo mee om ballonnen uit de natuur te houden.