HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Geen bestrijding eikenprocessierups in natuurgebieden

Geen bestrijding eikenprocessierups in natuurgebieden (02-06-2020)

Elk jaar hebben we meer overlast van de eikenprocessierups. De rups zit in eikenbomen en zorgt van mei tot en met augustus voor (gezondheids)klachten bij inwoners. We bestrijden de rups op plekken waar veel mensen komen. In het bos en op de heide bestrijden we de rups niet.

We bestrijden niet in bossen en andere natuurgebieden

Bossen en andere natuurgebieden zijn heel uitgestrekt. Er staan dan ook enorm veel eiken waar de eikenprocessierups in kan zitten. Deze eiken zijn bijna onbereikbaar voor de machines die rupsen wegzuigen. Het bestrijden van de eikenprocessierups is in deze gebieden daardoor niet mogelijk.

Alleen op drukke plekken doen we linten om bomen met de rups

Op natuurplekken waar veel mensen bij elkaar komen, geven we met linten aan in welke bomen de rups gezien is. Dit doen we bijvoorbeeld bij het Indianenbos en de Schaapskooi. Maar let ook daar zelf goed op. Kom niet te dicht in de buurt van eikenbomen, en ga er ook niet picknicken.

De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten geven

Je herkent de nesten van de rups aan dichte spinsels op de stam en bij grote takken. Rond begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Tussen half mei en eind juni krijgen de rupsen brandharen die voor mens en dier erg irriterend zijn. Als je in de buurt van nesten of rupsen komt, kun je huiduitslag, zwellingen en geïrriteerde ogen krijgen.

Wil je meer weten?

Er is een landelijk Kennisplatform Processierups. Op www.processierups.nu vind je alle informatie over de rups. Op www.ermelo.nl/eikenprocessierups vind je het antwoord op veel gestelde vragen en kun je twee handige folders downloaden.