HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Geen ballonnen meer de lucht in

Geen ballonnen meer de lucht in (14-05-2019)

Dit item is verlopen op 25-06-2019.

In Ermelo komt er eind dit jaar een verbod op het oplaten van ballonnen. Tot die tijd willen we het oplaten van ballonnen al ontmoedigen bij inwoners en bedrijven van Ermelo. Er zijn genoeg leuke alternatieven voor het invullen van een feest of speciale gelegenheid.

Oplaten van ballonnen verboden

Op 4 april 2019 besloot de gemeenteraad dat er een verbod komt op het oplaten van ballonnen. Met dit verbod volgt gemeente Ermelo het voorbeeld van een snel groeiend aantal andere gemeenten. Eind dit jaar wordt het verbod opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In de APV kunnen we als gemeente onze eigen regels opnemen.

Er wordt nog besloten voor welk soort ballonnen het verbod gaat gelden, en welke maatregelen we nemen bij overtreding van het verbod. Het verbod geldt niet voor ballonnen die binnen blijven of ergens aan vast gebonden zijn.

Waarom wordt het oplaten van ballonnen verboden?

Wat de lucht ingaat, komt ook weer ergens naar beneden. De resten van de ballonnen, maar ook de linten en kaartjes die er aan zitten, komen in de natuur terecht. Zo belanden er rond de 230.000 ballonnen per jaar in de Noordzee. Dat vervuilt niet alleen het milieu maar heeft ook ernstige gevolgen voor dieren. Vogels en vissen eten de restanten van ballonnen op, waardoor zij sterven. Ook kunnen ze in het plastic stikken of verstrikt raken in de linten. De gemeente Ermelo vindt dat dit dierenleed niet opweegt tegen het korte plezier van opstijgende ballonnen.

Oproep aan inwoners, bedrijven en organisaties

Totdat het verbod in de APV staat, roepen we scholen, stichtingen, verenigingen en bedrijven al op om geen ballonnen meer op te laten of uit te delen. We hopen daarmee dat iedere inwoner en ondernemer van Ermelo zelf de verantwoordelijkheid neemt om geen ballonnen meer op te laten.

Er zijn veel alternatieven voor ballonnen

Gelukkig zijn er genoeg milieuvriendelijke en feestelijke alternatieven voor ballonnen. Denk aan een superbellenblaas, een lampionnentocht, zwaaien met gekleurde linten of het oplaten van vliegers. Ook kun je kiezen voor een ballonnenhaag of –standaards op je feest. Denk creatief en help zo mee aan het verminderen van ballonnen in de natuur.