HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Eikenprocessierups

Eikenprocessierups (18-06-2019)

Dit item is verlopen op 31-07-2019.

Er is op dit moment veel overlast van de eikenprocessierups. Wanneer je in de buurt van de rupsen komt, of ze aanraakt, kun je huiduitslag, zwellingen en ge├»rriteerde ogen krijgen. Om dit risico te voorkomen, bestrijden we de rupsen. Als je de rupsen ziet op bomen die op gemeentegrond staan, dan kun je dit bij ons melden.

Kennisplatform processierups

In opdracht van het Ministerie van LNV is een Kennisplatform Processierups in oprichting waarin allerlei partijen samen gaan werken om de overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups te verminderen en te voorkomen. Een van de eerste acties is de lancering van Processierups.nu. Hier vind je alle informatie. De experts van het Kenniscentrum Eikenprocessierups geven hier op meer dan 100 vragen een antwoord.

Wat doen wij?

De (nesten van) rupsen zitten vooral op zomereiken. Op veel van deze bomen kruipen de rupsen nu in grote aantallen rond. We bestrijden de rupsen alleen op bomen die op gemeentegrond staan, maar niet op bos- en heideterreinen. We bestrijden op plaatsen die inwoners aan ons melden, of waar we overlast verwachten. Bomen op speelplaatsen, sportvelden en vlakbij woningen krijgen voorrang bij de bestrijding. Op dit moment krijgen wij erg veel meldingen waardoor het wat langer kan duren voordat je melding verholpen is.\

Zie je de rupsen? Meld ons de locatie!

Zie je op gemeentegrond een boom met de eikenprocessierups? Raak de rupsen niet aan en bestrijd ze niet zelf, maar meld het bij ons. Je kunt de locatie van de rupsen aan ons doorgeven via de app, via www.ermelo.nl/meldpunt of door te bellen naar (0341) 56 73 21. Zie je de eikenprocessierups in je eigen tuin? Dan kun je contact opnemen met een erkend bedrijf in ongediertebestrijding. De kosten van deze bestrijding zijn voor eigen rekening. Kijk op www.ermelo.nl/ongediertebestrijding voor meer informatie en adressen.

Wat kun je doen als je in aanraking komt met de haartjes van
de rupsen?

Contact met de brandhaartjes kunnen gezondheidsklachten bij mens en dier veroorzaken. Op de speciale website van de GGD vind je alle informatie over wat te doen bij rupsen, rupsen en gezondheid en natuurlijk bestrijden van rupsen. Kijk op www.oakie.info voor alle informatie.