HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Eigentijdse straatverlichting duurzaam en flexibel

Eigentijdse straatverlichting duurzaam en flexibel (20-06-2016)

Dit item is verlopen op 31-08-2016.

Sinds vorig jaar is netbeheerder Liander overschakelt op een nieuw schakelsysteem voor de openbare verlichting. Zo kan de gemeente zelf bepalen hoe laat de verlichting in de wijk aan- en uitgaat. De gemeente krijgt zo meer regie en kan energie besparen door slimmer te schakelen. 

Kostenbesparing en duurzaamheid

In Ermelo gaat nu al op sommige plekken ’s nachts de straatverlichting gedeeltelijk of geheel uit. Dit kan natuurlijk niet overal, want het moet niet ten koste gaan van de verkeersveiligheid. Het nieuwe systeem is kostenbesparend en draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente.  In 2017 gaat de gemeente Ermelo de huidige traditionele straatverlichting vervangen door de nieuwe led verlichting en verwacht daarmee de eerste daadwerkelijke kostenbesparing te realiseren.

Straatverlichting die brandt als het nodig is, en dimt of uitgaat als het kan

Daarnaast heeft Ermelo een geavanceerd lichtmanagementsysteem aangeschaft dat mogelijkheden biedt via een computerprogramma groepen lantaarnpalen of zelfs individuele lichtpunten aan te sturen. In het eerste deel van de vernieuwde Stationsstraat werkt dit systeem al. Op verschillende tijdstippen in de avond en de nacht brandt de straatverlichting op andere sterktes. Het is ook mogelijk om op één punt meer verlichting te laten branden dan in de rest van de straat. Het computerprogramma geeft ook inzage in het stroomverbruik van de verlichting en controleert op defecten zodat eventuele reparaties meteen kunnen worden uitgevoerd.