HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Een teek? Pak 'm beet!

Een teek? Pak 'm beet! (06-06-2018)

Dit item is verlopen op 18-07-2018.

Door het mooie weer zijn er veel teken. Een tekenbeet is meestal onschuldig maar kán je ziek maken als de teek lang vastgebeten in je huid zit. Je kunt eenvoudige maatregelen nemen om dat te voorkomen.

Ziekte van Lyme

Teken leven in hoog gras en struikgewas en lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan de ziekte van Lyme chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. Het advies is dan ook om jezelf – en eventueel een ander – te controleren op teken, nadat je in het groen bent geweest. Vind je een teek, dan kun je die eenvoudig zelf verwijderen met een tekentang.

Klachten herkennen

Na het verwijderen van een teek verschijnt er vaak een rood vlekje op de huid. Dat is normaal en gaat meestal vanzelf weer weg. Als er een ringvormige uitslag of een (blauwachtige) vlek op de plaats van de beet verschijnt, kan dat op de ziekte van Lyme wijzen. Ga dan naar de huisarts. Ook is het verstandig naar de huisarts te gaan als na een tekenbeet geen kring te zien is, maar wel griepachtige verschijnselen optreden. Geef aan je huisarts dan de datum van de tekenbeet door.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.jouwggd.nl/gezondheid/teken. Daar kun je ook de handige ‘tekenapp’ downloaden.