HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Een eeuw begraven op de gemeentelijke begraafplaats

Een eeuw begraven op de gemeentelijke begraafplaats (15-05-2017)

Dit item is verlopen op 02-06-2017.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de begraafplaats worden in de landelijke week van de begraafplaatsen van 27 mei tot 4 juni, twee bijzondere rondwandelingen georganiseerd op de begraafplaats. Ook wordt op dinsdagavond 30 mei het bord met de nieuwe naam ‘Gemeentelijke Begraafplaats Koningsvaren’ onthuld door wethouder Jan van Eijsden.

De gemeentelijke begraafplaats aan de Varenlaan is sinds 1917 in gebruik en bestaat dit jaar 100 jaar. Sinds de aanleg in 1917 zijn er twee uitbreidingen geweest, de eerste in de jaren ‘60 en de tweede in de jaren ’90. Bij elkaar een gebied van zo’n 12 hectare. Langzamerhand heeft de begraafplaats de sfeer gekregen van een gedenkpark met oude (boom)beplanting. Vooral het oorspronkelijke deel heeft een bijzonder ontwerp. In de contouren van de begraafplaats is de vorm kathedraal terug te vinden. Het oorspronkelijke ontwerp is waarschijnlijk gemaakt door een architect van de Heide Maatschappij. Inmiddels zijn er ruim 6500 graven en bestaat er een mogelijkheid om as te verstrooien of een urn te plaatsen in het voormalig Baarhuisje of columbarium. In 2014 is de kindertuin aangelegd met kindergraven een speciale plek voor het begraven van immaturen.

Rondwandeling natuur dinsdag 30 mei

Dinsdag 30 mei om 18.45 uur wordt het bord met de nieuwe naam onthuld. Aansluitend vindt een rondwandeling plaats langs het bijzondere assortiment bomen, struiken en coniferen. Deze grote verscheidenheid aan groen is in het verleden aangeplant om het specifieke karakter van de begraafplaats te benadrukken. De rondwandeling wordt begeleid door Bert van Polen van Stichting Natuur en Milieuplatform Ermelo. We verzamelen om 18.45 uur op de parkeerplaats van de begraafplaats. 

Rondwandeling cultuur donderdag 1 juni

Donderdagavond 1 juni is er een rondwandeling langs bijzondere graven en grafmonumenten. Deze rondwandeling wordt verzorgd door Gert Hofsink, auteur van “Welk een rustig plekje”, waarin onder andere de geschiedenis van de twaalf begraafplaatsen in Ermelo is beschreven. Deze rondwandeling brengt de belangrijke cultuurhistorische waarde van onze begraafplaats onder de aandacht en wordt voorafgegaan door een korte inleiding over de geschiedenis en het ontstaan van de begraafplaats. De inleiding start om 19.00 uur in het gebouw van de beheerder van de begraafplaats. 

Aanmelden

Iedereen die van wandelen houdt en geïnteresseerd is in natuur, cultuur en historie van begraafplaatsen kan zich aanmelden voor de gratis rondwandelingen via
begraafplaats@ ermelo.nl, o.v.v. naam, aantal personen en telefoonnummer. Het maximum aantal deelnemers voor beide rondwandelingen is 20 personen. Bij meer belangstelling worden er dit jaar meerdere rondwandelingen georganiseerd.