HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Dump geen groenafval in het bos

Dump geen groenafval in het bos (10-07-2018)

Dit item is verlopen op 22-08-2018.

Regelmatig wordt er tuinafval, en soms zelfs fruit-, groente- en vleesafval, in de bosrand  gedumpt. Vaak wordt gedacht dat dit een natuurlijke manier is om dergelijk afval te lozen. Het tegendeel is waar en de gevolgen zijn ongewenst. Afval, ook groenafval, in het bos dumpen is daarnaast strafbaar. Bekeuringen kunnen oplopen tot honderden euro’s.

Groei van ongewenste planten

Het achtergelaten afval gaat verteren en composteren. De schrale zandbodem wordt daardoor rijker op die plek. Het gevolg is dat er ongewenste planten kunnen groeien en woekeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bramen en brandnetels. Vooral de braam kan dusdanig groot worden, dat het andere planten laat verdwijnen. 

Wilde zwijnen

Het composterende afval zorgt voor insecten en andere beestjes. Daar komen vervolgens wilde zwijnen op af, die dierlijk eiwit nodig hebben. Afval met insecten is voor deze dieren hetzelfde als lekker eten voor ons. Een bijkomend nadeel is dat zwijnen dat lekkere eten koppelen aan mensen. De stap naar de bebouwde kom is dan snel gemaakt, met alle nadelige gevolgen van dien.

GFT-afval in de groene container

Gooi GFT-afval dus nooit in het bos, maar altijd in de groene container. Heb je teveel tuinafval en past het niet meer in je container? Breng het dan naar afvalbrengcentrum Kamphorst, aan het Rodeschuurderwegje 26-28. Hier kun je je snoeiafval gratis inleveren.