HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Blauwalg aangetroffen bij Oude Nijkerkerweg

Blauwalg aangetroffen bij Oude Nijkerkerweg (21-07-2017)

Dit item is verlopen op 31-08-2017.

Waterschap Vallei en Veluwe heeft blauwalgen aangetroffen in de vijver bij de Oude Nijkerkerweg ter hoogte van de Lange Haeg. De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriĆ«n die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is. Er zijn uit voorzorg waarschuwingsborden geplaatst.

Gevaar voor volksgezondheid

Als u in contact komt met het water kunt u huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren door het inslikken van water maar ook via de huid of ogen. Bent u toch in aanraking geweest met het water, dan is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Waarschuwingsbordjes

Er zijn waarschuwingsbordjes bij de vijver geplaatst. U wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

Meer informatie

Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe, www.vallei-veluwe.nl/blauwalg.