HOME  |  Actueel in Ermelo  |  Asbestdak? Wacht niet met aanpakken!

Asbestdak? Wacht niet met aanpakken! (14-03-2017)

Dit item is verlopen op 12-04-2017.

Wie een dak met asbest heeft, kan maar beter niet wachten met het aanpakken daarvan. Dat zegt gedeputeerde Bea Schouten. ‘Asbestdaken worden vanaf 2024 verboden. Saneerbedrijven gaan het druk krijgen, waardoor wachttijden kunnen gaan oplopen. De subsidiepot van de Rijksoverheid raakt langzaam leeg en eigenaren moeten er rekening mee houden dat de prijzen kunnen gaan stijgen.’

De provincie riep woensdag 8 maart onder meer gemeenten en saneerbedrijven bijeen, om de aanpak van asbestdaken in Gelderland te bespreken. In Gelderland ligt nog ongeveer 14 miljoen vierkante meter asbest op stallen, bedrijfshallen, schuurtjes en andere gebouwen. Om voor 2024 klaar te zijn, moet elke werkdag een voetbalveld aan asbest worden verwijderd. Dat is vier keer meer dan het huidige tempo. “Niets doen is geen optie. Een versnelling in de aanpak is hard nodig”, aldus Schouten.

Door verwering van asbestdaken van 30 jaar of ouder komen er steeds meer asbestvezels in de lucht. Dat is een risico voor de gezondheid. Wie in 2024 nog een asbestdak heeft liggen, is in overtreding en waarschijnlijk onverzekerd bij brand. De kosten bij brand kunnen juist dan enorm oplopen, omdat door brand verspreid asbest door professionals moet worden opgeruimd.

Kijk voor meer informatie en de subsidiemogelijkheden op de website van de Rijksoverheid