Activiteiten

Gedurende het hele jubileumjaar besteden we aandacht aan ons 50-jarig bestaan. Hiervoor kunnen inwoners zelf ideeën, activiteiten en initiatieven aandragen en organiseren. Dit kunnen ook bestaande evenementen zijn die in een “jubileum” jasje worden gegoten. 

We zijn bezig met een basisprogramma. Deze vullen we aan met initiatieven vanuit de Ermelose samenleving. Verschillende partijen zijn al aan het werk om iets te organiseren. Natuurlijk houden we rekening met de ontwikkelingen rond het coronavirus.

Bekijk de evenementenkalender

Ermelose raadsleden planten jubileumboom en kondigen speciaal lied aan

Onder een stralend zonnetje heeft de gemeenteraad van Ermelo woensdagochtend 9 maart een jubileumboom geplant ter ere van ‘Ermelo 50 jaar zelfstandig’. Aan raadslid Daphne Visser de taak om de boom, een Koningslinde, namens de gemeenteraad aan te bieden aan alle inwoners van Ermelo. Overigens was dat niet het enige cadeautje voor de Ermeloërs die ochtend. Visser las namelijk ook de tekst van het jubileumlied voor, geschreven door dorpsdichter Sarah Scholts en componist Jan Mannee.  

‘Met het planten van deze boom wordt het 50-jarig zelfstandig jubileum van Ermelo gemarkeerd. Samen kijken we naar de toekomst. Laat Ermelo een goed thuis zijn voor de volgende generaties. De boom symboliseert tijd, haar ringen zijn te tellen. De boom is geworteld en groeit; ook ideeën en idealen mogen groeien. In contact met de ander bloeien mensen open, ontstaat verbinding en nieuw leven’, aldus raadslid Visser. Zo kwam Visser samen met  dorpsdichter Sarah Scholts en componist Jan Mannee op het idee om een lied te maken voor en door Ermeloërs. Verschillende gesprekken met inwoners waren voor Scholts inspiratie voor het lied met als titel ‘Mijn thuis’. De volledige tekst van het lied vindt u onder dit bericht. De muziek horend bij het lied zal op een later moment tijdens dit jubileumjaar te horen zijn voor alle inwoners.

Na het voordragen van de tekst van het lied staken de raadsleden en burgemeester Burmanje gezamenlijk de handen uit de mouwen en werd de boom officieel geplant. De burgemeester onthulde daarna het herdenkingsbordje horend bij de boom.

De jubileumboom is geplant naast het voormalig ‘Huis van Barmhartigheid’ (stationsstraat 2), waar van 1972 tot 1978 het gemeentehuis van Ermelo gestaan heeft.

 

Noteer alvast in je agenda. Op  vrijdag 17 en zaterdag 18 juni trakteren wij, Fête de la Musique, Generaal Spoor kazerne en de gemeente Ermelo, u op 2 concerten van de regimentsfanfare "Garde Grenadiers en Jagers". Meer info volgt. 

In verband met de maatregelen rond het coronavirus zijn alle activiteiten uiteraard onder voorbehoud.

Het 50-jarig jubileum is ook te zien in het centrum van Ermelo. In de Stationsstraat heeft Het Pakhuis 2 vitrines ingericht met foto's en informatie over de geschiedenis van zelfstandig Ermelo. Eén vitrine laat zien hoe het actiecomité, onder leiding van Willem Holtrop, zich heeft ingezet vóór de verzelfstandiging. In de andere vitrine vind je informatie over de feestelijkheden en viering van Ermelo als jonge zelfstandige gemeente. 

Bij alle Ermelose huishoudens viel begin februari een leuk cadeautje op de mat. Een magazine geheel in het teken van het 50-jarige jubileum. Vol met mooie anekdotes, verhalen van vroeger, foto's van toen en nu en nog veel meer. Een feest van herkenning en herinnering.

Vijftig jaar geleden kreeg Ermelo een eigen burgemeester en een eigen gemeentehuis. ,,Waar een nieuwe raad mocht vergaderen,”aldus de wethouder. Hij wijst op een foto van raadslid Frans Snoek. Journalist Marco van den Berg hield speciaal voor deze gelegenheid een interview met de Ermeloër die bijna vijftig jaar betrokken was bij het lokale bestuur. In het magazine wordt uitgebreid stilgestaan bij de veranderingen in deze gemeente. ,,We zijn een grote gemeente waar heel veel gebeurt,” vertelt De Haan. Het mag wat hem betreft dan ook geen dorp meer genoemd worden.

Het idee van het magazine van Nathalie Overkamp en Gert Hofsink. Omdat dit eerste Ermelose magazine geheel in het teken staat van 50 jaar zelfstandig heeft de gemeente dit initiatief van harte ondersteund met onder andere een financiële bijdrage waarna er uiteindelijk een eerste kleurrijke "glossy" is gekomen. ,,Dat werd mede mogelijk gemaakt door The Vanneau Foundation,” vertelt Overkamp. ,,En we kregen alle medewerking van het Streekarchivariaat. Ondanks de lockdown zorgde men ervoor dat we alle benodigde foto’s op tijd kregen aangeleverd.” Zo zijn veel oude foto’s in het blad afgedrukt en kon er een mooi artikel worden geschreven over dat wat er vijftig jaar geleden is gebeurd. ,,Ook laten we Bert Koppe aan het woord. Deze ondernemer maakte in 1974 met zijn bedrijf plaats voor het nieuw te bouwen gemeentehuis,” aldus Overkamp. ,,Daarnaast is er veel ruimte voor de komst van burgemeester Veen. De inwoners pakten in 1972 groots uit. Er werd een optocht georganiseerd. De burgemeester en zijn vrouw werden warm onthaald in Ermelo. Grappig is dat we, als het goed is, ook dit jaar weer een nieuwe burgemeester krijgen.” De makers hebben menig uurtje gestoken in het magazine. Hofsink: ,,We vinden het leuk om de verhalen uit de geschiedenis op deze manier onder de aandacht te brengen. Wat dat betreft smaakt het naar meer.” Het is begin februari huis-aan-huis bezorgd.

Voor wie het niet heeft gehad: het is ook af te halen bij de VVV en bij de bibliotheek in het gemeentehuis. Wilt u meer weten over het magazine? Neem dan contact op met de uitgevers: Natalie Overkamp en Gert Hofsink.

 

 

Op woensdag 9 februari legde Hans de Haan, wethouder van o.a. Kunst en Cultuur, de eerste van 50 QR-stoeptegels in Ermelo. Dit ter ere van 50 jaar Ermelo. De QR-code stoeptegels worden gelegd op unieke cultuurhistorische locaties en vertellen het verhaal over de geschiedenis van Ermelo. Wethouder Hans de Haan: ”Ermelo heeft een rijk verleden, niet iedereen weet dat. Wie nu even stilstaat bij zo’n tegel kan op een snelle en leuke manier meer te weten komen over onze gemeente. De geschiedenis ligt letterlijk op straat.”


De eerste stoeptegel ligt bij het NS-station. Scan ter plekke de QR-code en geniet van het verhaal en de foto’s van de op 1 juni 1882 geopende NS halte Ermelo-Veldwijk. Deze week komen er nog 4 stoeptegels bij. Ze zijn straks te vinden bij het oude postkantoor, ‘t Weitje, Molenaarsplein en Villa de Riethorst. 

QR-codes
Gedurende de komende maanden worden 50 stoeptegels op verschillende plekken in Ermelo gelegd met daarop een QR-code. Met de camera van een mobiele telefoon kunt u de code scannen. Op de mobiele telefoon verschijnt dan de website met verrassende achterliggende informatie en foto’s.

Foto's en verhalen
Achter deze QR-codes krijg je informatie over bijzondere gebouwen, unieke plekken en monumenten. Maar je leest ook verhalen en gebeurtenissen die op deze locaties hebben plaatsgevonden, inclusief mooie foto’s. Natalie Overkamp heeft de verhalen in opdracht van de gemeente Ermelo gemaakt. Bert Onderweegs van Calumma heeft de QR-stoeptegels geleverd.

Wandel- en fietsroute
Het is de bedoeling dat de QR-stoeptegels straks onderdeel worden van een wandel- en fietsroute. Leuk voor inwoners, maar zeker ook voor bezoekers van onze mooie gemeente.

't Weitje en de muziektent: Eén van de karakteristieke plekken van Ermelo, en het oudste gedeelte van ons dorp. Iedere Ermeloër kent deze markante plek wel. Ter ere van ons 50-jarig jubileum heeft de gemeente Ermelo in december bloembollen geplant in de vorm van Ermelo 50. Als alles goed gaat, kleurt 't Weitje in het voorjaar geel en blauw(kleuren van de vlag). Een vrolijke en feestelijke uitstraling voor de entree van ons dorp.

Nu maar duimen dat de bloembollen uitkomen en flink groeien.